Nekřičte na psa. Slyší 35krát lépe než člověk, radí psí psycholog Rudolf Desenský

28. srpen 2013

Před cestou do pražského studia Radiožurnálu se musel na pár hodin rozloučit se smečkou 20 psů, vlkem a stádem ovcí. Rudolf Desenský, středeční host Radiožurnálu, žije na Vysočině a pracuje jako psycholog psích duší. Jak se psy vlastně komunikuje?

Agresivita psů je podle Rudolfa Desenského způsobena bázlivostí. „Agrese se projevuje proto, že pes člověku nerozumí. Lidé na něj křičí a nesnaží se ho pochopit. Pes se naštve a kousne,“ vysvětluje psí psycholog posluchačům a moderátorce Lucii Výborné.

S nezvládnutelným psem se prý stačí domluvit. „Jsem tlumočníkem mezi češtinou a psí řečí,“ připouští Rudolf Desenský. Komunikace se psy je však individuální záležitost.

„Snažím se se psy domluvit tak, aby jim nebylo nepříjemné, že s nimi vůbec komunikuji,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jenže i psí psycholog občas neodhadne situaci a dopustí se chyby. „To bylo většinou v mládí, když jsem se učil a občas schytal nějaký kousanec,“ zamýšlí se. Dnes už prý umí psí chování odhadnout.

Proč má raději psy než lidi? Z jakého důvodu se domnívá, že mnozí majitelé psů nerespektují přírodu? Také to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Rudolfem Desenským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio