Nejlepší vánoční suvenýr z Betléma? Přece betlém!

Ke křesťanským Vánocům neodmyslitelně patří také Betlémy, tedy scény s figurkami znázorňujícími narození Ježíše Krista. Betlémy se vyřezávají, modelují nebo malují po celém světě. Asi největší kouzlo má však jejich výroba přímo tam, kde se podle Bible všechno odehrálo.

„Nejlépe se mi pracuje brzy ráno, to je nejlepší doba na vyřezávání. Hlavně kolem Vánoc je potřeba hodně pracovat,“ říká palestinský křesťan Džerijes Džakomán. Svoji dílnu má jen pár desítek metrů od baziliky Narození Páně – místa, kde se podle biblické legendy narodil Ježíš.

„První, co jsme vyráběli, byly růžence z olivových pecek. Když se snědly nebo vylisovaly olivy, navlékali jsme vysušené pecky na šňůrky. Jsme rodinný podnik. Já to dělám 45 let. Tuhle živnost ovšem rozjížděl už můj táta, který tu pracoval 65 let,“ dodává pan Džerijes a vysvětluje mi, jak vzniká takový betlém z olivovníku.

Podle tvaru větve nebo kořene se odhadne, co se z něj dá vydlabat. Ruční výroba jedné figurky zabere tři dny. U méně náročných a levnějších betlémů se používá i kopírovací stroj, který práci o dva dny urychlí.

Betlém býval převážně křesťanský, dnes už je tu více muslimů

„Řemeslo po celém světě umírá. I tady bývá těžké přesvědčit poutníky, aby si něco koupili. Ani místní lidé, natož turisté nepoznají kvalitu práce a kvalitu dřeva, které používáme. Dřevo musí pomalu vysychat, jsou potřeba různé přesné nástroje…“ stýská si řezbář.

Jenže naprosto klíčová je pro celý Betlém bezpečnostní situace a také ochota Izraele pouštět poutníky a turisty na okupovaná palestinská území. Izraelský ministr cestovního ruchu Stas Misežnikov k tomu říká: „Musíme si s Palestinci vybudovat vzájemnou důvěru a to nejde na velkých tématech, jako je rozdělení Jeruzaléma nebo otázka palestinských uprchlíků. Musí to být něco, co nás spojuje. Třeba zájem o ekonomickou prosperitu a o cestovní ruch.“

„Když sem turisté a poutníci přijíždějí, musíme jim ukázat, že mohou klidně a bez komplikací navštívit jak Jeruzalém, tak palestinský Betlém. Teď čekáme na Vánoce devadesát tisíc poutníků. A peníze to přinese jak Izraeli, tak Palestincům,“ dodává.

Džerijes Džakomán při práci ve své řezbářské dílně

Tady v jedné z mnoha řezbářských dílen v Betlémě Džerijes Džerijes dokončuje další figurku ovce pro vyřezávaný betlém. Jestli se ho podaří prodat někomu z těch devadesáti tisíc návštěvníků, si zatím netroufá odhadnout: „Můžeme jen doufat, že se svátky vydaří. Vyrábíme hlavně pro turisty a poutníky. Místní lidé už betlémy mají, proto jsou pro nás cizinci tolik důležití.“

Do Svaté země přijíždí v poslední době více turistů než v minulých letech, ale zato méně utrácejí, shrnuje Břetislav Tureček situaci v Izraeli. V zemi je sice už delší čas klid, udeřila však ekonomická krize, a tak ani dnes nemají obchodníci zaměřující se na turisty jednoduchý život. Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě v rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů také prozradil, jak vnímají vánoční svátky v zemi, kde vedle sebe žijí křesťané, židé a muslimové.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Betl%C3%A9m,+Izrael&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Betl%C3%A9m,+Izrael&amp;ll=31.503629,34.793701&amp;spn=3.278178,6.70166&amp;t=h&amp;z=7&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Betl%C3%A9m,+Izrael&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Betl%C3%A9m,+Izrael&amp;ll=31.503629,34.793701&amp;spn=3.278178,6.70166&amp;t=h&amp;z=7" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Izrael</a></small>
Spustit audio