Nejčastěji vyhazujeme pečivo, ovoce a zeleninu. Důvod? Neumíme nakupovat

Každý Čech podle statistik vyhodí zbytečně v průměru až 80 kilogramů potravin ročně. Přitom jde často o jídlo nebo suroviny, které se stále dají využít.

Podle statistik každá rodina zbytečně utratí až 20 tisíc korun ročně za jídlo, které nakonec nestačí sníst a které vyhodí. V odpadkových koších nejčastěji končí pečivo, ovoce a zelenina. Masa se naopak zbavujeme minimálně.

Lidé, kteří vyhazují pečivo, ovoze a zeleninu, svou chybu nejčastěji vidí v tom, že při nakupování nebo vaření správně neodhadnou množství.

„Z průzkumu vychází, že nejvíce vyhazují mladí lidé ve věku 18 až 29 let. Mají i méně času ty věci zpracovat, protože přijdou večer z práce a nemají třeba čas si vařit. A nejméně jídlo vyhazují skupiny, jako jsou senioři nebo lidé s menšími příjmy,“ přibližuje Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo výsledky loňského průzkumu, do kterého se zapojilo tisíc lidí.

Skoro polovina z těch, co se k plýtvání přiznali, vyhazovala pečivo, dalších 40 procent ovoce a zeleninu.


Nejvíce vyhazují mladí lidé ve věku 18 až 29 let. Mají i méně času ty věci zpracovat, protože přijdou večer z práce a nemají třeba čas si vařit. A nejméně jídlo vyhazují skupiny, jako jsou senioři nebo lidé s menšími příjmy.

„Tohle jsou potraviny, které nejrychleji podléhají zkáze. Pravděpodobně lidé nakupují v akcích nebo supermarketech impulzivně. Příliš neplánují, nedívají se třeba do ledničky, co už tam mají. Případně se nedomluví s partnerem, co kdo zrovna nakoupí. Potom také ke ztrátám dochází při nesprávném skladování.“

Čtvrtina mladých při nákupu přemýšlí

Průzkum ale zároveň ukázal, že část mladých lidí – asi 26 procent – se naopak snaží suroviny využívat beze zbytků. Zpracovat umí třeba slupky, nať i starší zeleninu.

Čtěte také

„Já dělám takový ratatouille. Není to už ten francouzský, ale všehochuť zeleniny, která už není až tak úplně čerstvá,“ říká třeba dobrovolnice Ivana, která ekologům pomáhala loni v září vařit a rozdávat takzvanou Křivou polévku.

Akce měla upozornit na další zdroj plýtvání, kdy obchodní řetězce odmítají od pěstitelů vykupovat ovoce a zeleninu nedokonalého vzhledu. Ročně se tak znehodnotí tuny plodin.

autor: eku
Spustit audio