Nechte svůj jazyk odpočinout. Protože trocha ústní hygieny nám nemůže uškodit, myslí si Pavel Maurer

14. květen 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavla Maurera bolí jazyk. Možná vás napadne, že jedl příliš mnoho pálivého, horkého nebo ledového jídla. Ale opak je pravdou.

V poslední době mě čas od času pálí nebo trochu bolí jazyk. Stalo se to někdy také vám? Snažím se vyhýbat příliš teplým jídlům, horkým polévkám a vůbec nepiji čaj, aniž bych do něj nevhodil alespoň jednu kostku ledu. Dávám si pozor i na příliš studené nápoje, nesnáším namražené sklenice na pivo.

Pokud mi v restauraci přinesou koktejl s ledem, lovím všechny kostky lžičkou zoufale ven. Ale ani to nepomáhá mému zmoženému jazyku, který čas od času signalizuje, že něco není v pořádku.

Že bych špatně jedl? To si nemyslím. Stravuji se docela promyšleně, spíše po menších porcích, několikrát denně a snažím se jíst jen kvalitní potraviny. Stejně mě pořád pálí a někdy i trochu bolí jazyk.

Čtěte také

Věřte mi, že s ním neprovádím žádné hlouposti. Málo solím, koření používám obezřetně, nejraději mám čerstvé bylinky a když už si dám třeba chilli papričky, předem je osmahnu na olivovém oleji. Indickou kuchyni miluji, ale nikdy jsem si netroufl na proslulé superpálivé - vindaloo nebo jinou asijskou delikatesu, jež je označena na jídelním lístku více než dvěma papričkami.

Myslím na svoje chuťové pohárky. Všichni jich máme na jazyku tisíce, ale každý z nás v trochu jiné koncentraci. Někdo je extrémně citlivý, vnímá palčivě, když je něco ostré, hořké nebo kyselé. Jiný člověk se v extrémech naopak vyžívá. S tím problém nemám. Jen mě občas bolí jazyk. Tak snad abych přestal tolik mluvit a nechal jej malinko odpočinout? Nebo mám začít jíst dětské kašičky a žvýkat medové plásty s propolisem?

ledový čaj, led, nápoj

Většina doktorů na světě chce, abyste na ně vyplázli jazyk. Je pro ně indikátorem vašeho stavu. No a pak se také říká, že „co na srdci, to na jazyku“. Jenže mě srdce nebolí, ani mě nic netrápí. Tak budu raději méně mluvit, méně jíst a pak se uvidí.

Občas je dobré si svůj jazyk vyčistit, uklidnit a nechat odpočinout. „Zlí jazykové“ sice tvrdí, že to nepomůže, ale já pevně věřím, že trocha ústní hygieny nám nikdy nemůže uškodit.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio