Návštěva německého kancléře

24. srpen 2001
Ranní poznámka

Vraťme se ještě k návštěvě německého kancléře Gerharda Schrödera. Byla ostře sledovaná ještě než začala. Kvůli odlišnému názoru na Temelín se mluvilo o tom, že náš premiér by mohl mít v den kancléřovy návštěvy jiný program. Ukázalo se však, že to byly jen řeči.

Německý politik byl řečnější v mladoboleslavské automobilce než po obědě na zámku Sychrov. Čeští novináři prý se podle televize Nova ani nedostali ke slovu. Možná proto, že i k uším Gerharda Schrödera se doneslo, co má říct a co ne. Například demonstranti z česko-lužického spolku, chtěli slyšet, že se nebudou rušit školy pro Lužické Srby v Sasku. Němci vysídlení po válce z Československa žádali, aby kancléř řekl, že prosazuje jejich zájmy. Místopředseda české vlády Pavel Rychetský naopak nechtěl, aby Schröder u nás moc mluvil o Temelínu. Řekl to hezky: "Jsem přesvědčen, že nevyužije návštěvu k tomu, aby tuto parciální záležitost učinil předmětem nějakých svých veřejných vystoupení".

Co v takové situaci říct? Že Německo nebude kvůli jaderné elektrárně Temelín klást České republice překážky na cestě do Evropské unie, že Česko bude patřit do první skupiny zemí, které se stanou novými členy unie. Že německo-české vztahy jsou vynikající. Podle očekávání se též ukázalo, že náš premiér a německý kancléř se shodují v tom, že mají na Temelín odlišné názory. Je pravděpodobné, že silnější výroky si oba státníci nechávají na pátek, kdy se setkají na Chebsku v debatě o lázeňství. Veřejnost, chtivá diskuse a jasných slov, se může dočkat silných slov. Zvlášť jestli se polemika o lázních v srdci Evropy stočí na to, který pramen je vlastně nejlepší.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu