Rozdíly

15. srpen 2007
Ranní poznámka

Vzpomínáte, jak Jan Werich říkal, že jeho žena řeší ty nepodstatné věci, jako co s penězi, které on vydělá, zatímco on se stará o věci skutečně podstatné, třeba jaký bude vztah k Tchaj-wanu? Teď je Tchaj-wan pro Česko ještě zajímavější než za Wericha. Jakkoli jsou obě země od sebe daleko, mají překvapivě mnoho společného. Například dvé mocných sousedů vědomých si své síly. Nebo letitou zkušenost s diktaturami, které se nemazlily se skutečnými či jen domnělými oponenty; ta tchajwanská skončila zhruba ve stejné době jako naše a tamní první svobodné volby byly rok po těch našich.

Česká i tchajwanská cesta k plně rozvinuté demokracii jsou stejně trnité a shodně vroubené korupčními skandály. Překvapí pak, že dva z těch posledních mají podobný konec? Tchajwanská obdoba Jiřího Čunka se jmenuje Ma Jing-jou. Je to také politik z konzervativní líhně, také tvrdil, že je ve své korupční aféře nevinně, a včera mu v tom dal zapravdu tchajwanský soud.

Po takové záplavě shod jistě osvěží nějaký ten rozdíl. Ten hlavní spočívá v tom, že Ma se po obvinění z korupce - konkrétně z toho, že zneužil ke své potřebě veřejné fondy -, zachoval diametrálně jinak než Jiří Čunek. I když trval na své nevině, promptně odstoupil ze stranické funkce (vládní neměl, jeho strana je v opozici). To, čeho se český politik bál, se jeho tchajwanské obdobě vyplatilo. Nyní je Ma zpět v plné síle a s čistým štítem. A ze všech kandidátů, kteří se v březnu budou ucházet o prezidentský úřad, má ty nejlepší vyhlídky. Také proto, že hodně Tchajwanců ocenilo, jak se Ma k aféře postavil, a připomnělo si, že jim tento politik mladistvého vzhledu byl vlastně vždycky sympatický.

autor: msl
Spustit audio

Více z pořadu