Návrh na 100% nemocenskou neprošel. „Ve sněmovně převážil parciální zájem nad zájmem nás všech,“ soudí ministryně Maláčová

3. březen 2021

Za dvoutýdenní karanténu nebo izolaci by lidé měli dostávat víc peněz. Poslanci schválili návrh, podle kterého zaměstnanci dostanou k dosavadní náhradě mzdy ve výši 60 procent redukovaného výdělku ještě příspěvek až 370 korun za den. Vláda pro lidi v karanténě navrhovala nemocenskou ve výši 100 procent průměrného redukovaného výdělku, pro tu ale nebyla mezi poslanci podpora. 

Čtěte také

Bonus k nemocenské má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény a hlásili své kontakty. 

„Jak to bude fungovat, ukáže praxe, určitě by nemělo jít o hlavní motivaci. Hlavní je vlastní odpovědnost,“ říká k tomu místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků Pavla Břečková. „Pro nízkopříjmové skupiny je to ale značná a korektní pomoc.“

Plná náhrada nemocenské neprošla

Vládní návrh na stoprocentní náhradu mzdy ve sněmovně nezískal dostatečnou podporu, a to i když ho předtím schválila vláda. Proti byli i někteří poslanci vládního hnutí ANO. Argumentovali tím, že by se 100% nemocenská mohla zneužívat. Například poslanec ANO a majitel společnosti Brano Pavel Juříček prohlásil, že lidé budou systém zneužívat a schválně zůstávat doma. 

Čtěte také

„V době, kdy jde o život, bychom neměli diskutovat o tom, jak zachovat výrobu, ale máme diskutovat o tom, jak maximálně izolovat kontakty. Ve sněmovně převážil parciální zájem nad zájmem nás všech,“ soudí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Ministryně nyní prosazuje navýšení ošetřovného pro rodiče kvůli zavřeným školkám, a to ze 70 na 100 procent redukovaného výdělku. Rodiče s nižšími příjmy by podle jejího návrhu mohli na ošetřovném pobírat o něco víc peněz, než kolik si vydělají čistého.

autoři: Petr Král , als
Spustit audio

Související