Naturistická KOVERSADA na Istrii: CESTA Z MĚSTA

Odjíždíme zas mezi 2. a 3. ráno v červnu nebo září mimo víkend. Snažíme se vyhnout zácpě při nezbytném průjezdu Vídní i na hranici s Chorvatskem. Trasa Praha, Jihlava, Znojmo, Hatě (ujeto 230 km), Vídeň, Graz, Spielfeld/Šentilj (dalších 320 km), Maribor, Celje, Trojane, Ljubljana, přístav Koper, Šmarje, hranice SLO/HR Kaštel-Dragonja (asi 260 km), Buje, Novi Grad, Poreč, Vrsar, Koversada. Celkem 860 km.

Zastávky (krom nákupu dálničních vinět v Rakousku a Slovinsku): Hatě (snídaně), za Grazem na dálničním P 192 (oběd), za jeskyněmi Postrojna "počivališče" Studenec (svačina). Občerstvení z vlastních promyšlených zásob celkem asi 2 hod.

Průjezd Slovinskem je jednoduchý, rychlý, příjemný. Dálniční stavby v okolí hřebenu Trojane a Kopru jsou impozantní, plné mostů přes údolí, tunelů a estakád v horském terénu. Bylo to velmi náročné, ale nezbytné, ovšem se snahou o citlivé zakomponování do přírodní scenérie. Korunou cesty je úsek od Postojny do Koperu. Dva skvělé, každý víc jak 2 km dlouhé tunely, a navazující impozantní 1058 m dlouhý obloukový most Črni Kal přes hluboké údolí rychle a bezpečně dovede až do přístavu; přitom ale jde i o asi 7 km zkracující cestu na severní Jadran. Na chorvatské hranici Kaštel-Dragonja pečlivě kontrolují pasy. Vítá nás nasupený hraniční orgán s nevyřčeným: "už zase nám sem všichni turisti lezete na náš krásný Jadran se svými devizami a levnými plechovkami piva"; ("my vás však řádně osolíme").

Cestou přes Istrii vidno stovky odstavených automobilových přívěsů-vraků, kterých se Evropa zbavila pro jejich technickou zastaralost. Posledních 50 km a ještě 1 hodina. Celkem 13 hodin putování s přiměřenými přestávkami. V uzavřeném areálu na místě činu jsme v 16 hod. v 1. patře s výhledem na fjord. Máme aranžmá v řadových dvojpodlažních vilách s polopenzí skandinávského typu. Po vyložení se už jdeme koupat, ovšem zatím ještě cudně přioděni.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio