Naše generace rozhlas miluje, neskrývá Jiří Anderle

9. prosinec 2013

Aby mohlo cokoliv krásného vzniknout, jedno mu prý musí vždy předcházet – touha umělce. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká malíř a grafik Jiří Anderle. „Bez upřímné touhy nevznikl jediný závažný umělecký počin,“ je přesvědčen muž, který se už dlouhá léta podílí na populárním rozhlasovém cyklu Láska za lásku.

Je to už víc než 17 let, kdy se na vlnách Českého rozhlasu pořad Láska za lásku poprvé vysílal. Slova, která tehdy stála u jeho vzniku, zněla: „Horšího diskžokeje jsem v životě neslyšel!“

Pronesl je Vlado Príkazský na konto právě Jiřího Anderleho, když měli vysílat jeden z prvních dílů dnes oblíbeného rozhlasového cyklu. „Původně jsem měl představovat skvosty ze své fonotéky a komentovat je. Doma mám štosy hudby, dala by se z nich založit druhá rozhlasová stanice,“ usmívá se host Lucie Výborné.

Pořad Láska za lásku nyní dostává i svou knižní podobu. Vzpomínky akademického malíře a grafika, které dosud vyšly na dvou CD, vydává Radioservis knižně s exkluzivním obrazovým doprovodem. Vyprávění o výtvarníkově dětství citlivě doplňují malířovy nové ilustrace.

„Naše generace rozhlas miluje – vždyť jsme u něj strávili dětství. A když začaly americké vojenské stanice vysílat swing s Ellou Fitzgeraldovou a Frankem Sinatrou, podlehli jsme úplně,“ vzpomíná Jiří Anderle.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio