Národní muzeum otevírá expozici Okna do pravěku. Čeká vás model mamuta i nejstarší rostlina na světě

Národní muzeum v Praze otevře ve středu 24. listopadu novou stálou expozici věnovanou pravěku. Jak se podařilo do historické budovy z 19. století umístit moderní expozici tak, aby odpovídala očekáváním návštěvníkům 21. století? A jaké další jedinečné exponáty byste v Národním muzeu neměli vynechat? Poslechněte si sérii reportáží Michaely Veteškové.

„Expozice je postavená chronologicky, takže se nacházíme v prvohorách a kolem nás je spousta trilobitů, ale také zfosilněných rostlin,“ popisuje hned na začátku připravované expozice ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mezi zkamenělinami se nachází i fosilie nejstarší určené suchozemské cévnaté rostliny na světě, kterou má muzeum ve svých sbírkách už více než sto let – pochází ze sbírek Joachima Barranda a na Zemi žila asi před 432 miliony let. Ve vitríně byste ji snadno přehlédli, není totiž nijak veliká, měří celkem jen asi šest centimetrů. Ono to tak bývá, že ty nejvzácnější a nejzajímavější věci bývají hodně nenápadné, konstatuje Lukeš.

Pravěk a moderní technologie

Součástí expozice Okna do pravěku je zhruba dva tisíce exponátů především z oblasti paleontologie, ale i mineralogie. Vitríny v černých rámech jsou součástí návrhu, který pro Národní muzeum pomáhala vytvořit architektka Renata Slámková.

„Černé pohyblivé válečky nad vitrínami budou prostřednictvím světel a stínů představovat terén české krajiny,“ vysvětluje. Světélkující vlákna zase rozehrají strop výstavního sálu, aby návštěvníkům připomněla, že před miliony let v těchto místech bylo pravěké moře.

Mamut a smrt dinosaura

Cílem výstavy je podle jejích tvůrců především vyprávět příběhy, propojovat před očima diváků dějiny a vývoj světa přírody. Ve čtyřech sálech věnovaných jednotlivým pravěkým epochám jsou kromě sbírkových předmětů také autentické modely zvířat včetně mamuta s mládětem nebo jediného českého dinosaura.

Mezozoikum (druhohory)

Jeho podobu a příběh jeho smrti se podařilo zrekonstruovat na základě jediné 30centimetrové kosti, která je zakomponovaná do stehna modelu. V kosti jsou vidět drážky po zubech žraloků, vysvětluje Michal Lukeš, proč je dinosaurus v expozici zachycen při souboji s pravěkými parybami.

Novou stálou expozici připravovali muzejníci sedm roků a počítají s tím, že k vidění bude v historické budově Národního muzea po následující dvě dekády.

Spustit audio