Narodil se na Kubě, studoval v Rusku, žil v Kanadě a skončil na Floridě

Už půl století se na Floridě usazují kubánští emigranti. Mnozí stále čekají na změnu režimu ve své vlasti, která ale stále nepřichází. Jiní už zapustili kořeny a svou budoucnost vidí jedině ve Spojených státech.

Po vstupu do klubu La Casa de Tula vás doslova pohltí latinskoamerické rytmy. Koneckonců jsme na Calle Ocho, osmé ulici, která tvoří páteř miamské čtvrti Malá Havana. Není vůbec vzácné, že když na někoho promluvíte anglicky, nebude vám rozumět. Mnoho kubánských emigrantů, kteří se tu v posledních desetiletích usadili nebo už narodili, se prostě anglicky nepotřebovalo naučit.

Ale 43letý Gilbert Cavera, který klub La Casa de Tula před nedávnem otevřel, mluví nejen španělsky a anglicky, ale dokonce rusky. Kdysi vládl slovanským jazykem výborně, ale přece jenom už nějakých dvacet let nemá praxi a hodně zapomněl. Raději proto vypráví svůj příběh anglicky. Když mu bylo 16 let, poslala ho kubánská vláda studovat Ruska. Nejprve na střední a potom na vysokou školu.

Ve Volgogradu studoval zeměpis a biologii. Dokonce se v Rusku oženil a stal se otcem. V 21 letech se ale rozhodl změnit život svůj i své mladé rodiny a emigroval. Udělal to podobným způsobem jako mnoho někdejších Čechoslováků. Když jste si totiž koupili za totality dovolenou na Kubě, letělo se z Prahy přes kanadský Montreal. Tam se dalo zažádat o politický azyl.

Gilbert vystoupil při technické zastávce na cestě z Ruska do Havany na malém letišti Gander na ostrově Newfoundland. V Kanadě zůstal několik let. Namísto zeměpisem a biologií se začal živit svou vášní: produkoval zábavní programy zaměřené na latinsko-americkou komunitu v Torontu.

Kanaďany si podle svých slov zamiloval jako velmi hodný národ. Ale do Spojených států a konkrétně Miami ho to přece jen přitahovalo víc. "Jsou tady příležitosti. Florida a především Miami jsou jako Kuba. Ale s tím rozdílem, že je tady jídlo a svoboda," přeříkává Gilbert oblíbené vysvětlení kubánských emigrantů, proč se usadili tak blízko původní vlasti a netáhne je to hlouběji do vnitrozemí.

V Miami získal takřka okamžitě práci jako televizní produkční i přes relativně nízký věk a živil se tak donedávna. Pak už ho věčný shon televizní práce začal unavovat a před několika lety přijal místo na miamské radnici. Radí tajemníkovi ve věcech, které se týkají pochopitelně především kubánské komunity. Za ušetřené peníze koupil skladiště, které renovoval a udělal z něj noční klub.

Původně to měla být galerie. Pak si ale Gilbert řekl, že pokud bude v dnešní době prodávat jenom umění, brzy zbankrotuje. Proto raději změnil podnikatelský záměr. Za rodiči na Kubu se teď Gilbert moc často nedostane. Bývalý prezident Bush totiž nedávno zpřísnil režim pro cestování.

Emigranti žijící ve Spojených státech teď mohou oficiálně navštívit příbuzné v bývalé vlasti jen jednou za tři roky. Za prezidenta Clintona mohli jezdit jak často chtěli. Gilbert, Kubánec, který v Americe našel svobodu, hmotný úspěch a snad i štěstí, teď doufá, že nový prezident Barack Obama zase cesty na Kubu uvolní.

autor: vpo
Spustit audio