Napínavé finále i šance pro malé školy. Jaké bylo finále McDonald´s cupu?

31. květen 2023

Na začátku byly víc než dvě tisícovky základních škol, na konci jsou tři vítězové jednotlivých kategorií. Řeč je o fotbalovém McDonald´s cupu, tedy celostátním fotbalovém turnaji pro týmy z prvních stupňů základních škol. Finálový den hostil stadion v Uherském Hradišti. Naše stanice byla na místě s R-streamem, kde jsme přivítali plno fotbalových osobností a samozřejmě jsme sledovali i dění na hřišti. Jak to vše dopadlo si poslechněte v reportáži Davida Nekvindy.

Jako první si tradiční hymnu vítězů vyslechli fotbalisté ze základní školy v pražských Kbelích, kteří ve finále kategorie žáků do třetích tříd porazili jabloneckou základní školu Mozartova. Co pro malé hráče finálový turnaj McDonald´s cupu znamenal, to přiblížil trenér a učitel Michal Nebeský. „Dokonce kluk, který byl nejlepší v pondělí, tak teď skoro nehrál, protože byl tak nervózní, že z toho měl střevní potíže. Báli jsme se, aby se nám ta nervozita nějak nerozšířila, ale nakonec to ustál, šel na hřiště, překonal to a hrál.

Napínavé finálové boje

Druhé finále bylo premiérové, poprvé totiž organizátoři vytvořili speciální kategorie pro malotřídní školy, které jinak nemají v konkurenci těch velkých šanci uspět. Vyhrála Základní škola Veselá ze stejnojmenné vesnice nedaleko Zlína.

„Pozitivní věc, protože jinak v konkurenci velkých škol, které si tým poskládají z dětí, které hrají fotbal, tak mají velkou výhodu. Nám se to naštěstí tento rok ještě sešlo, že máme poměrně silnou 5. třídu,“ ocenil novou kategorii pro malé školy trenér Miroslav Čoček.

Hlavní kategorie týmů ze čtvrtých a pátých tříd přinesla ve finále největší drama. Ostravská základní škola Jana Šoupala porazila pražskou Marjánku až po penaltách. Tu poslední chytil soupeři brankář Matyáš Turek. „Minulý rok jsme byli ve finále, tak jsme dostali druhou šanci a prostě jsme to potvrdili,“ připomněl gólman, který jinak hraje za ostravský Baník, podobně jako všichni jeho spoluhráči z vítězného týmu. 

autoři: David Nekvinda , rej
Spustit audio

Související