Naděžda Goryczková

18. červenec 2010

Léto vybízí k výletům, se kterými bývají spojeny návštěvy hradů a zámků. Václav Žmolík si proto povídal s generální ředitekou Národního památkového ústavu v Praze Naděždou Goryczkovou, která pozvala posluchače na návštěvu zámku v Telči, ale zmínila také hudební festival v Českém Krumlově nebo hrad Velhartice.V pondělí 19. července bude hostem Lenka Kabrhelová, zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě.

Ke svému povolání se Naděžda Goryczková dostala zcela náhodou. „Vystudovala jsem architekturu a opravdu jsem chtěla tvořit, ale osud mě zavál do Ostravy, kde jsem našla místo jen v památkovém ústavu,“ vzpomíná. Sice si říkala, že za několik let obor změní, ale nakonec ji práce s památkami zaujala do té míry, že u ní už zůstala. K památkám však měla vztah už předtím. „V dětství jsem často trávila čas v Telči a ve Vysokém Mýtě,“ nastiňuje s tím, že právě její dětství formovalo její vztah k památkám.

Naděžda Goryczková se v rozhovoru dotkla také nepříliš příjemného tématu, totiž objektů, které chátrají, zůstávají nevyužité a zdevastované. „Česká republika má nesmírně bohaté kulturní dědictví a seznam ohrožených památek zůstává poměrně dlouhý,“ přiznává. Příčin je prý celá řada – od nevyužívání objektů, přes nepochopení, že se jedná o důležitý památkový objekt, po lhostejnost. „Důležité je, aby do hry vstupovaly i místní samosprávy,“ domnívá se Naděžda Goryczková s tím, že mezi důležité památky patří i drobné stavby, které tvoří unikátní kolorit Česka.

Jak Naděžda Goryczková zdůrazňuje, podstatný je nejen celek, ale i detail. Každým nešetrně opraveným detailem přichází památka o svou podobu a historické kouzlo. „Módou je výměna oken – plastové za dřevěné,“ uvádí nešetrný příklad nakládání s památkami.

Václav Žmolík se Naděždy Goryczkové ptal na dotace z Evropské unie a také na nově otevřené Centrum obnovy památek architektury 20. století. Čím je unikátní brněnská vila Stiassni? A které zámecké parky čeká renovace? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Naděždou Goryczkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio