Naděje pro všechny, kteří trpí ekzémy. Vědci vyvinuli „druhou kůži“

10. květen 2016

Ekzémy trpí podle Britské národní zdravotní služby daleko víc lidí než před čtyřmi lety, a to až o 40 %. Viditelně nepříjemné vyrážky přinášejí navíc pacientům i psychické problémy. Nemocní se kvůli mim vyhýbají společnosti a někdy se stydí chodit do práce. Teď zřejmě přicházejí nové metody, které by jim v léčbě mohly pomoct.

Obecná doporučení zůstávají stejná. Ekzematici by měli udržovat pleť hydratovanou, mají se vyhýbat spouštěčům a škrábání pupínků. Inženýři z americké MIT ale vymysleli novou metodu, jak citlivou kůži před dráždivými vnějšími vlivy chránit.

„Podařilo se nám vyrobit krém, který na kůži vytvoří tenký film, v podstatě druhou kůži. Ta není pokožce nepříjemná, její povrch je hebký a zároveň pružný, odolný a prakticky neviditelný,“ popisuje pro britský Guardian profesor Robert Langer.

„Druhá kůže“ bude sloužit k ochraně pokožky před prachem, pylem, kouřem nebo slunečními paprsky. Testy prokázaly, že tenký film brání vysychání pokožky. To všechno už by vlastně dokázalo alespoň některým lidem ulevit a zabránit propuknutí ekzému.

Čtěte také

Vědci ale chtějí jít ještě o krok dál a vytvořit druhou kůži, která by přímo léčila. Mohla obsahovat léky, které by se postupně uvolňovaly do pokožky.

Druhá kůže by se dala využít také pro kosmetické účely. Její struktura vytvoří mechanickou podporu pravé kůži a lehce ji stáhne, takže třeba skvěle maskuje pytle pod očima. Podle testů až tak, že se srovnatelného výsledku dá docílit jedině plastickou operací.

autor: tpa
Spustit audio