Na zahraničních překladištích se hromadí balíky, problém může být i poslat zásilku z Česka

Omezení kvůli koronaviru se dotýkají také dopravy balíků. Česká pošta v současnosti nepřijímá zásilky do téměř šedesáti zemí světa. Některé oblasti jsou zcela uzavřené, Česká pošta má problém také v nedostatku personálu.

Do Ruska, do Číny, na Nový Zéland či do Lotyšska teď Česká pošta neodešle ani dopis. Soukromí dopravci se snaží mimo uzavřené oblasti doručovat standardně, firmy GLS, PPL a Geis ale informují, že zásilky mohou mít kvůli kontrolám na hranicích zpoždění.

Zpozdit se mohou také zásilky opačným směrem. Objemu dodávaných balíků se dotýká omezení letecké dopravy. „Ve standardním období přijme Česká pošta do přepravy 100 tisíc zásilek z Číny denně. Dnes je to necelých 18 tisíc,“ uvádí mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Na čínských překladištích podle něj čekají 2 miliony zásilek určených do České republiky.

Nejen cargo lety jsou ovšem přetížené. Lodní kapacita je celosvětově omezena až o polovinu, přičemž největší omezení jsou podle Davida Knoblocha ze společnosti Geis na trasách mezi Čínou a Evropou a mezi Čínou a Spojenými státy.

Spustit audio