Na záchranu památek v Terezíně a Josefově dá stát 2,6 miliardy, počítá se s významnou spoluúčastí krajů, říká Bartoš

13. září 2023

Žižkova kasárna v pevnosti Terezín i sousední zbrojnice mají stále původní střechu z osmnáctého století. Dřevěné krovy památek se ale rozpadají a do budov zatéká a Terezín na nutné opravy nemá dost peněz. Ve velmi špatném stavu jsou i budovy v pevnostním městečku Josefov v Královehradeckém kraji. O situaci se teď bude bavit vláda. „Práce na kasárnách by mohly začít příští jaro,“ věří ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Viděl jste stav budov v Terezíně a Josefově osobně?

Já do Terezína i do Josefova, respektive Jaroměře, jezdím už léta a právě kvůli tomu, že ten stav znám, jsem na podzim loňského roku založil a inicioval vládní komisi k pevnostním městům, kde jsme pomocí koordinace financí, kultury Terezína, Jaroměře, ale i Ústeckého a Královéhradeckého kraje hledali cestu, jak takovým poměrně velkým majetkům pomoci, neboť ta situace byla skutečně tristní. Jsem rád, že jsme ji našli, a věřím, že dnes vláda program schválí. 

Střecha budovy bývalé zbrojnice v Terezíně hrozí zřícením. Po Žižkových kasárnách jde o další objekt v havarijním stavu

V srpnu jste společně s ministerstvem financí a kultury domluvili priority pro záchranu nejvíce ohrožených budov, ale také jste sliboval 3 miliardy korun. S čím přesně dnes půjdete na vládu?

Skutečně jsme šli jakousi pasportizací budov a jejich využití. Identifikovalo se šest objektů, čtyři v Terezíně – Žižkova kasárna, zbrojnice, proviantní sklad, vojenská nemocnice, a v Josefově Čtvercová kasárna a vojenská nemocnice.

Předpokládá se další využití budov, potřebujeme, aby tam začaly proudit investice.

Ze strany státu to bude zhruba 2,6 miliardy v následujících letech, ať už z Havarijního programu Ministerstva kultury nebo Systémového programu obnovy Ministerstva pro místní rozvoj, ale je tam i významná spoluúčast obcí i krajů, což je podmínkou toho, abychom mohli program dobře nastartovat.

A víte už od hejtmanů, kdy by mohla krajská zastupitelstva spoluúčast projednat? Ono by to mělo být nejen o 20 %, ale zaplatí také DPH.

Je poměrně standardní, že platba DPH není součástí pomoci. Na ministerstvu kultury už by měla začít příprava dokumentace, Systémový program obnovy bychom chtěli také co nejdříve podepsat, abychom mohli od příštího roku fungovat. 

Ten program je komplexnější, předpokládá další využití budov, protože nestačí budovy opravit, ale dát místu i nějaký účel. Potřebujeme, aby tam začaly proudit investice. 

V Terezíně spadlo dalších asi 10 metrů střechy na Žižkovych kasárnách. Střecha s sebou strhla i část spojovací chodby do vnitrobloku

V Terezíně by obnova podle tamního nezávislého starosty Reného Tomáška měla začít právě obnovou Žižkových kasáren. Víte, jaký je teď stav příprav?

Plán je takový, že na podzim 2023 a na jaře 2024 se připravuje dokumentace a práce by měly začít na přelomu jara a léta 2024. Uvědomme si, že práce, rekonstrukce či výstavba se standardně soutěží ve veřejném výběrovém řízení, není to triviální věc.

autoři: Petr Král , mga
Spustit audio

Související