Na smlouvě nezáleží. Pokud v NHL nemáte výkonnost, končíte, říká hokejista Jakub Voráček

15. červen 2017

Velký hokej hraje za oceánem více než deset let. Jako čerstvě sedmnáctiletý mladík tehdy nastoupil za svůj první kanadský klub a z této zkušenosti těží Jakub Voráček dodnes. „Prošel jsem vynikající přípravou, měl jsem skvělou fyzičku,” vzpomíná slavný hokejista v rozhovoru s Janem Pokorným.

Hokej se za poslední roky v mnohém změnil. Alespoň to Jakub Voráček tvrdí, když říká: „Dnešní sedmnáctiletí hráči vypadají jak pětadvacetiletí chlapi. To za nás ještě nebylo.”

Pro starší hráče to určitě není dobrá zpráva. Konkurence jim totiž dorůstá mnohem rychleji než dříve. „Já sám do NHL přišel v devatenácti letech a první roky jsem si jen zvykal. V poslední době je to jinak, sedmnáctiletí kluci už jsou jinde,” uvažuje.

Do Philadelphie, kde hraje od roku 2011 za Flyers, se prý doslova zamiloval. A doufá, že v ní ještě pár let vydrží. „Smlouvu sice mám, ale nic to neznamená. Pokud nemáte výkonnost, končíte,” vysvětluje.

Boj proti roztroušené skleróze

Jakub Voráček není jen úspěšným hokejistou, ale i zakladatelem nadace, která podporuje léčbu lidí s roztroušenou sklerózou. „Napadlo mě to rok poté, co tuto nemoc diagnostikovali sestře,” říká. Právě jeho sestra dnes nadaci i vede.


Léčba roztroušené sklerózy zatím není na takové úrovni, na jaké by měla být. Pacienti nemají takové léky a pomůcky, které potřebují.JAKUB VORÁČEK

„Léčba zatím není na takové úrovni, na jaké by měla být. Pacienti nemají takové léky a pomůcky, které potřebují,” popisuje.

FInanční prostředky jeho nadace získává mnoha způsoby. Aktuálně třeba Jakub Voráček připravuje benefiční fotbalový turnaj Hokejky pro kluka Puka v Mikulově, který se 24. června koná na tamním fotbalovém hřišti.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio