Na nebi zazáří superúplněk, kosmická stanice i Perseidy

10. srpen 2014

Superúplněk dnes okolo 20. hodiny ozáří oblohu. Astronomové tak nazývají jev, kdy je Měsíc v úplňku nejblíže Zemi. Stává se to zhruba každý čtrnáctý úplněk. Měsíční svit ale zhorší viditelnost hvězd a dalších vesmírných těles.

Měsíc bude na obloze velmi nápadný, podle astronomů to bude nejzajímavější úplněk letošního roku. Od Země bude vzdálen 356 896 kilometrů, před měsícem to bylo například 406 tisíc kilometrů.

Průměr měsíčního kotouče bude zhruba o 15 procent větší než obvykle, zároveň se zhruba o třetinu zvýší jeho jas.

„Celá událost začne před osmou hodinou večerní, kdy se měsíční úplněk objeví nad východním obzorem, což bude asi nejhezčí podívaná. Tím, jak se můžeme dívat na vycházející Měsíc zpoza vzdáleného obzoru a ještě tam máme siluetu stromů nebo domů, tak je to skutečně krásná podívaná. V dalších minutách můžeme sledovat, jak je nad obzorem. Není potřeba žádný speciální přístroj, jenom hezký výhled nad východní prostor,“ říká ředitel Hvězdárny Brno Jiří Dušek.

Podle něj se ale pozorovatelé nemusí obávat, že na nebi neuvidí nic jiného:

„Krátce před desátou hodinou večerní můžeme na obloze vidět přelétat mezinárodní kosmickou stanici. Poletí jako jasný bod přesně na opačné straně, než je Měsíc. A během několika minut přeletí přes celou oblohu. Kromě toho už v noci z 12. na 13. srpna nastane maximum roje Perseid, takže při pozorování měsíčního úplňku uvidíme sem tam i nějakou Perseidu.“

autoři: , dkf
Spustit audio