Na Krymu už je podle Ukrajiny 30 tisíc ruských vojáků, tým OBSE blokují ozbrojenci

7. březen 2014
Zprávy

Vojenští pozorovatelé OBSE se opět nedostali na Krym. Zabránili jim v tom ozbrojenci, kteří hlídají pozemní vjezdy na poloostrov. Zvyšuje se i počet ruských vojáků na Krymu, kterých už je podle ukrajinských zdrojů na 30 tisíc. Ruské jednotky také opět blokují některé ukrajinské základny.

Obklíčen je prapor ukrajinské námořní pěchoty ve Feodosiji i raketový pluk v Jevpatoriji na západním pobřeží.

V Sevastopolu - kde sídlí ruská černomořská flotila - ruští vojáci, kozáci a další členové proruské domobrany napadli záložní stanoviště ukrajinského velitelství protivzdušné obrany. Tamní posádka se ale zabarikádovala v jedné z budov kasáren.

Její velitel se snaží situaci s ruskou stranou vyřešit a incident urovnat. Ruské jednotky však blokují ukrajinské útvary i na jiných místech poloostrova, včetně pěti stanovišť ukrajinské vzdušné obrany.

Rusové navíc v Sevastopolu potopili další plavidlo, aby zabránili ukrajinským vojenským plavidlům v odplutí. Rodinní příslušníci námořníků jim tak dopravují jídlo a základní potřeby alespoň po laně.

Před Sevastopolem je podle zpravodaje ČRo na hlavní silnici kontrolní stanoviště, které hlídají příslušníci speciálních jednotek Berkut. Vlaje tam ruská vlajka i vlajka černomořské flotily.

Maskovaní ozbrojenci dnes také nepustili na Krym ani 47 vojenských pozorovatelů OBSE.

Mezinárodní tým, v němž jsou i dva Češi, se o zahájení kontroly krymských armádních objektů pokusil už ve čtvrtek, ale brzy narazil na hlídku neznámých ozbrojenců. Ti pozorovatele přinutili k návratu zpět do ukrajinského vnitrozemí.

Moskva vysvětluje, že chyba OBSE je v tom, že si pro misi nevyžádala souhlas ani Ruska ani proruských krymských úřadů.

Rusko mezitím na poloostrově posiluje své invazní síly. Mluvčí ukrajinských pohraničníků Serhij Astachov řekl, že odhadované množství ruských vojáků už dosáhlo 30 tisíc.

Ukrajinský odhad zahrnuje jak okupační jednotky, tak příslušníky ruských jednotek trvale dislokované na sevastopolské základně podle platných ukrajinsko-ruských dohod. Smlouva o pronájmu sevastopolské základny, platná do roku 2042, předpokládá přítomnost 11 tisíc ruských vojáků.

Čtěte také

Ruská vojenská přítomnost na Krymu
autoři: mir , dka , sib
Spustit audio