Na chorvatských ostrovech znovu vzplály požáry

2. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Vítr v sobotu odpoledne opět rozfoukal požáry na chorvatských ostrovech Hvar, Brač i Biševo. Hasiči ale mají ohnivý živel pod kontrolou. V okolí přístavu Sučuraj museli pomáhat záchranářům vrtulníky. V Dalmácii jen za poslední čtyři dny shořelo na 4 tisíce hektarů borovicových lesů.

Nejvážnější situace je na ostrově Biševo, který lehl popelem už ze dvou třetin. Jen za poslední čtyři dny vzniklo na území Dalmácie celkem 40 požárů, z toho 15 velkých. Při jejich likvidaci 15 stovkám hasičů vypomáhalo i chorvatské vojsko a letectvo.

Celkové škody dosud nebyly vyčísleny. Nicméně, jen na středodalmáckých ostrovech Hvar, Brač a Biševo shořelo na 4 tisíce hektarů borovicových lesů a olivových plantáží.

Chorvatská vláda zvažuje, jestli požádá Řecko a Itálii, aby jí zapůjčily kanadery, tedy létající hasící vrtulníky, kterých je v Chorvatsku vzhledem k četnosti požárů naprostý nedostatek.

Počasí v Dalmácii:
V neděli 3. srpna bude na Jadranu slunečno a horko. Teploty vystoupí až na 36 stupňů Celsia. Vítr bude vát z vnitrozemí a bude velmi mírný.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu