Na Chebsku se chvěla země, škody jsou minimální

31. květen 2014

Na západě Čech se po týdnu opět zatřásla země. Obyvatelé velké části regionu zaznamenali několik silných otřesů. Škody na majetku nejsou vážné.

Země se v oblasti zachvěla krátce po půl jedné odpoledne. Série otřesů byla jasně cítit v Karlových Varech, na Sokolovsku i na Chebsku. Epicentrum se nacházelo pod obcí Nový Kostel na Chebsku, pod kterou se země třese pravidelně.

Podle předběžných informací dosáhl největší otřes čtyři a půl stupně, což je údajně nejvíc od roku 1985. V oblasti se zachvěly domy, cinkalo nádobí, místy chvění půdy doprovodil zvukový efekt v podobě hučení.

Lidé také evidují škody na majetku, které ale nejsou vážné. Především se jedná o popraskané omítky na budovách, ve Stříbrné na Kraslicku se z komína starého domu uvolnily cihly a komín popraskal.

Jak upozorňuje seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd, zemětřesení jsou v této části republiky poměrně častá. Zároveň varuje, že podobné otřesy se dají čekat i v blízké budoucnosti.

„Jedná se zřejmě o nový, poměrně silný roj, takže můžeme očekávat i v následujících dnech nebo týdnech poměrně silnější zemětřesení," zdůrazňuje Horálek.

„Těžko říct, jestli budou otřesy silnější, oblast nemá větší potenciál než magnitudo (jednotka velikosti zemětřesení - pozn. red.) pět. Nejsilnější zemětřesení, které bych očekával, je 4 až 4,5,“ dodává.

Není podle něj také vyloučené, že otřesy mohli pocítit i lidé jinde než v západních Čechách.

„Pokud magnitudo dosáhne velikosti čtyři, tak je možné, že otřesy pocítí i lidé vzdálení až 150 kilometrů od epicentra,“ uzavírá Horálek.


Zvětšit mapu
autoři: zdt , pst
Spustit audio