Myslíte si, že Valentýn je novodobý americký výmysl? Nejstarší dochovaná valentýnka pochází z 15. století!

14. únor 2017

E-mailem, sms zprávou, messengerem na Facebooku nebo dopisem? Jak píšete svému partnerovi, že vám na něm nebo na ní záleží? Dřív se valentýnky psaly i na pergamen.

Pravděpodobně nejstarší dochované přání k svátku svatého Valentýna je z 14. února 1477. Jistá Margery Brewsová v něm před 540 lety psala svému milému Johnu Pastonovi, že požádala svou matku, aby se u otce přimluvila za větší věno. A dodává, „Jestliže mě však miluješ, a já vpravdě věřím, že ano, pak mě kvůli tomu neopustíš.“

Přání se dochovalo v Britské knihovně v Londýně. V Britské knihovně se dochovala celá sbírka dopisů rodiny Pastonových z anglického Norfolku. Kolekce obsahuje korespondenci z let 1422 až 1509. Víme proto, že city slečny Browsové k Johnu Pastonovi byly byly tak silné, že by ho neopustila, ani kdyby měl jen polovinu svého jmění.

Příběh má i pravý valentýnský happy end: Z dochovaných milostných dopisů můžeme vyčíst, že John si Margery vzal a z jich manželství vzešel syn William, který byl rytířem a prominentní postavou na dvoře Jindřicha VIII.

autoři: mkk , jaw
Spustit audio