Myslím, že český biatlon je teď na vrcholu, říká prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza

17. prosinec 2016

Dopolední Radiožurnál si dnes vytvořil improvizované studio v Novém Městě na Moravě, kde pokračují závody Světového poháru v biatlonu. A biatlonoví byli i dva dopolední hosté – hlavní servisman české biatlonové reprezentace Tomáš Žídek a prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Podle Tomáš Žídka panují v Novém Městě na Moravě ideální podmínky. Momentálně tam panuje inverze a několik stupňů pod nulou, důležité ale je, aby podmínky byly stabilní. Nabídku stát se hlavním servismanem české biatlonové reprezentace Žídek nepřijal hned. Měl na stole i jiné nabídky, ale nakonec i po poradě s manželkou šel za svým srdcem.

Aby si byl jistý, že mají lyže správný servis, je na nich potřeba ujet nejméně 20 kilometrů, někdy ale ujedou i 40 až 50. Závodníci je dostanou 10 až 15 minut před startem. Tomáš Žídek se smíchem říká, že do své práce si od nikoho mluvit nenechá.

Dokonce ani od prezidenta Českého svazu bitalonu Jiřího Hamzy, který byl druhým hostem Dopoledního Radiožurnálu. „Myslím, že teď jsme na vrcholu, protože už to asi není kam logisticky posouvat. Jsme neuvěřitelně nadšení z toho, že řešíme ráno s policií, že tady nikdy nebylo tolik lidí, že nemáme jediný lístek, že se sem už 5 hodin před závodem valí davy aut. Je potřeba si to užívat, ale primárně jsme všichni servismani našich sportovců a je jedno, jestli se jmenujeme prezident nebo šéftrenér,“ zdůrazňuje Hamza.

Tomáš Žídek

Na rozvoz sněhu se v Novém Městě na Moravě používá nejen 10 nákladních aut a 4 nakladače, ale letos poprvé i rozmetadlo. „Bude to znít blbě, ale je to klasické rozmetadlo na hnůj, které používají na poli. Největší problém byl, jak to vyčistit od toho hnoje,“ říká Jiří Hamza se smíchem. Organizátoři očekávají, že dnešní závody navštíví 35 až 37 tisíc diváků.

Kolik lidí pracuje na servisu lyží českých biatlonistů? Jak se staví Český svaz biatlonu k dopingovému skandálu ruských sportovců? A jak se povedlo nastartovat český biatlon? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Žídkem a Jiřím Hamzou. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: mve , jpr
Spustit audio