Mykotická onemocnění

24. srpen 2004
Zdraví

Přibližně tři čtvrtiny žen jednou za život postihne nemoc zvaná vaginální mykóza. Polovina z nich onemocní i vícekrát. Nejde sice o nijak závažnou nemoc, ale její neléčení může přejít do chronické formy, se kterou se setká zhruba 5 procent ženské populace. Zbavit se pak vaginální mykózy trvá obvykle mnohem déle. A vzhledem k tomu, že ji často provázejí i bolestivé příznaky, může tak ženě pořádně znepříjemnit život.

Fait: Mykotická onemocnění se vyskytují dost často, popisují se jako svědivé, bělavé, tvarohovité výtoky, příznaky mohou být i jiné, některé ženy trpí potížemi celý život, jiné jen občas, v nějakém období, třeba vedru. Pokud je to jednorázová ataka, tak jde snadno vyléčit.

Vysvětluje doktor Tomáš Fait z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Existují ale také ženy, které mykózami trpí opakovaně.

Fait: Pak je to běh na dlouhou trať pro ženy i lékaře, nutná je trpělivost z obou stran. Existují různé léčebné postupy, dělá se kultivační i celkové vyšetření, může jít také o cukrovku a podle výsledků se nastaví léčba, třeba autovakcínou či léky podporující imunitu organismu.

Mykotické onemocnění může ženu postihnout v období těhotenství, nebo, jak už bylo řečeno, při onemocnění cukrovkou. Jsou však také faktory, které může ovlivnit i sama žena.

Fait: Jsou rizikové postupy v odívání, například velmi těsné šaty, silonové a umělé spodní prádlo, nedoporučují se ostrá jídla, hodně parfémované prostředky intimní hygieny, dbát by se mělo na optimální PH.

Mykózy patří do skupiny sexuálně přenosných nemocí. Můžete se proto stát, že žena nakazí svého partnera.

Fait: Partner se léčí pouze při projevení příznaků, jako je zarudnutí glans penis, svědivé bolesti, jednorázovou příhodu nemá smysl léčit, opakovaná infekce ano.

Během léčby vaginální mykózy doporučují lékaři sexuální zdrženlivost a to nejen kvůli možné nákaze partnera. Omezení pohlavního styku je také důležitým předpokladem úspěšné léčby.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu