Muzeum historie v Kanadě přiznává roli i původním obyvatelům. Jejich totemy překvapují svou výškou

Kanadské muzeum historie se pyšní největší světovou sbírkou totemů v zastřešeném prostoru. Muzeum připomíná celou historii země, a přestože ji ještě donedávna představovalo z pohledu evropských dobyvatelů, pak se rozhodlo to napravit a vzít větší ohled na původní obyvatele. A k těm totemy prostě patří. Průvodce Jean-Luc Dubois proto zahájil svůj výklad v prostoru, kde musíte pořádně zaklonit hlavy.

Potřebovali jsme místo s vysokým stropem, abychom měli totemy kam umístit. Pokud byste jich chtěla vidět víc a v přírodě, musíte si zajet do Vancouveru, na západní pobřeží,“ říká průvodce.

Symbol původních obyvatel

Od podlahy po střechu je to sedmnáct metrů. Nejvyšší totem má asi tak patnáct, některé pak devět a jiné šest metrů. Ve volné přírodě můžete vidět ale i šedesátimetrové totemy. Ty jsou z jednoho kusu dřeva, kmene vzácného červeného cedru,“ popisuje dále.Ten ale podle Jeana-Luca roste jen na západě, v Britské Kolumbii. Tady v Ottawě ho nenajdeme.

Uvědomte si, že dodnes v Kanadě žije mnoho potomků původního obyvatelstva. I proto je tady tolik různých řečí a výrazových prostředků. Ty jsou i zobrazené na totemech. Napočítali jsme jedenáct jazykových rodin a až třiapadesát řečí původního obyvatelstva, kterými se navíc lidé stále dorozumívají.“

Ottawa se jako hlavní město rozprostírá hned ve dvou provinciích – Québeku a Ontariu. Budova muzea je v té frankofonní části. „Nacházíme se na území, které obývaly Anishinabé. Tito lidé žili a přemísťovali se v celé oblasti dnešní Ottawy. Když se budova začala v osmdesátých letech minulého století stavět, našli se tady ruiny a vykopávky staré až pět a půl tisíce let,“ neskrývá fascinaci Jean-Luc.

Pět tisíc let příběhů

Zaměření původního muzea bylo tak dvojí – geografické a antropologické. A právě té druhé části se věnuje interaktivní expozice v dnešním muzeu.

Přesouváme se o dvě patra výš. Tady můžeme vidět Kanadu současnosti. Nebo spíš tu, která se formovala za posledních sto let. Nejprve mi Jean-Luc hrdě ukazuje vlajku, kterou si Kanada zvolila v roce 1965.

Nejmarkantnější je samozřejmě historie provincie Québec. Jean-Luc mě zkouší, zda poznám, o koho se jedná na videu. Ano, slavné prohlášení generála De Gaula: Ať žije svobodný Québec!

Slavný rozvod

To byl skandál. Lidé se ptali, jak si to mohl dovolit. Ale troufalost byla na místě. Ve společnosti se něco hnulo. A vše vyvrcholilo v naše slavné rozvodové referendum v roce 1980. Které dopadlo, jak jistě víte, zachováním a státní suverenitou. Québečané řekli z šedesáti procent ne separaci,“ barvitě popisuje tehdejší atmosféru jedné z nejdůležitějších událostí Kanady můj průvodce Jean-Luc.

A zakončuje prohlídku v Kanadském muzeu historie. I taková událost nastartovala společenské debaty. I to podle něj dělá z Kanady jednu z nejliberálnějších zemí.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související