Mucha ve Vídni

Die Mucha war da. Byla tu Mucha.To je v Rakousku známý slogan z reklamy nebo z nálepek na dveřích obchodů - jde o ochranu spotřebitelů. Ne, o tom teď nebude řeč. Vídeň je zaplavena barevnými plakáty Alfonse Muchy, které zvou do Dolního Belvederu na výstavu českého secesního malíře.

Takovou příležitost si studenti vídeňské bohemistiky, mimochodem s nejdelší tradicí výuky češtiny nejen v Evropě, 2010 to bude 235 let, nemohou nechat ujít. Rozhodujeme se pro večerní prohlídku výstavy. Středa, 19:30 hodin a je nás 35. Vedení muzea nám umožňuje prohlídku s paní magistrou Gruscherovou, bilingvistkou, jež se především se umí vžít do situace mladých lidí, kteří češtinu studují teprve půl roku.

Karoline: "Viděli jsme hezké obrazy s hodně tajemnými symboly." Jana: "Líbily se mi francouzské a české plakáty v prvním výstavním prostoru. Dále se mi líbily zlaté ozdoby." Linda: "Nejvíce se mi líbil divadelní plakát, který ukazuje Saru Bernhardtovou." Sophie: "Plakáty byly okouzlující. Myslím, že Alfons Mucha je nejlepší český malíř."

Erich: "Nechci lhát. Uviděl jsem poprvé originální obrazy a plakáty Muchy. Byly zajímavé, ale nefascinovaly mě. Myslím, že Mucha měl velmi dobrý cit pro působivou kompozici prací." Simon: "Výstava ukázala, že Mucha je známý umělec." Johanna: "Barvy a formy byly také moc hezké a ty velké obrazy byly fenomenální. Dotklo se mě, že umělec Mucha nebyl známý v České republice /za totality/."

Paula: "Nejzajímavější byly ilustrace modlitby Otčenáš. Mezi jeho neznámější díla patří Slovanská epopej, to je přehled dějin českého národa." Paul: "Taková příležitost se snad ve Vídni nabízí jednou za 100 let. Vidět tak komplexní výstavu a poznat Muchu díky průvodkyni nejen povrchně ale v i kontextu problémů doby, v níž žil." Markéta: "Člověk, byť z malé vesničky, se vypracoval na mistra, kterého zná celý svět."

S psaním měkkého i a tvrdého y byly občas potíže, i s kongruencí to vždy neklaplo jako např.: Anna: "Zaujalo mě, jak láskyplný náčelníce připravila vedení."

Krásný večer skončil v kavárně Schwarzenberg, na stejnojmenném vídeňském náměstí blízko Belvederu, kde jsme si ještě povídali o České republice. Výstavu si lze prohlédnout až do 1. června.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v prvním kole soutěže můžete hodnotit v dubnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio