MS v hokeji 2010 – český tým o zlato!

24. květen 2010

Česká hokejová reprezentace je ve finále! Po skvělém a nervydrásajícím vítězství v semifinále nad Švédy se v neděli 23. května utká s Ruskem o zlatou medaili! Německé mistrovství světa v hokeji je zároveň naneurčito posledním vystoupením Vladimíra Růžičky v roli kouče národního týmu. V sestavě jsou jména osvědčená, nová a také několik reprezentačních navrátilců. Už od 7. května víte, jak naši hokejisté bojují. Fanděte s námi do 23. května na Radiožurnálu!

Nikdo to nečekal a možná právě proto to naši dokázali. Poprvé od roku 2006 jsme opět ve finále světového šampionátu. Naše reprezentanty k tomu dovedlo vítězství nad Švédy, už druhé na tomto turnaji. A stejně jako s Finskem, i v semifinále nás napínali až do poslední vteřiny. Na nájezdy vyhráli naši hokejisté 3:2. V neděli 23. května od 20.30 uslyšíte přímý přenos finálového utkání mezi Českou republikou a Ruskem.

Trenér Růžička skládal nominaci na světový šampionát těžko, protože se na turnaj nechtělo většině hráčů z NHL, se kterými by mohl počítat - sezóna v NHL už pro ně skončila. A tak se z nejrůznějších důvodů skoro všichni omluvili. I ti, na které Růžička tolik spoléhal na nedávné olympiádě (kde česká reprezentace zklamala), jako například kapitán týmu Patrik Eliáš.

Brankář Tomáš Vokoun se spoluhráči po tréninku

Prostor tak dostávají nové tváře, třeba nadějný útočník Voráček. Hlavními hvězdami týmu by měli být Jaromír Jágr a Tomáš Vokoun, kteří narozdíl od většiny hráčů z olympijského týmu účast na šampionátu neodmítli.

Z dějiště zápasy komentují redaktoři Radiožurnálu Pavel Petr a Kamil Jáša. Od nich se dozvíte také o veškerém dalším dění na šampionátu. Především vás budou informovat o českém týmu, jeho přípravě, trénincích a zápasech. Stranou nezůstanou ani jeho soupeři a zápasy dalších skupin.

Berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová a redaktor zahraničního vysílání stanice ČRo 7 - Radio Praha Lothar Martin vás seznámí se zajímavostmi ze zákulisí šampionátu.

MS hokej 2010 maskot brankář

Ve vysílání Radiožurnálu jste z prvních dvou utkání ve skupině s Francií a Norskem slyšeli přímé vstupy, z utkání se Švédskem pak navíc 3. třetinu v přímém přenosu. Po úspěšném osmifinále naše reprezentace postoupila do čtvrtfinálových bojů, kde porazila Finsko 2:1. V semifinále jsme se opět setkali s týmem Švédska, které jsme přehráli 3:2 na samostatné nájezdy, a po šťastné výhře Rusů nad Německem 2:1 s nimi budeme hrát o zlato. O bronzovou medaili se utkají Švédsko s Německem.

FINÁLE - neděle 23. května

20.30 hod.: Rusko-Česko (zápas skončil 1:2) JSME MISTŘI SVĚTA!

Semifinálová utkání - sobota 22. května
(obě se hrají v kolínské LANXES Areně)

14.00 hod.: Švédko-Česko (zápas skončil 2:3 na samostatné nájezdy)
18.00 hod.: Rusko-Německo (zápas skončil 2:1)

Čtvrtfinálová utkání - čtvrtek 20. května

Kolín nad Rýnem, LANXES Arena
16.15 hod.: Finsko-Česko
(zápas skončil 1:2 po samostatných nájezdech)
20.15 hod.: Rusko-Kanada (zápas skončil 5:2)

Mannheim, SAP Arena
16.15 hod.: Švédsko-Dánsko (zápas skončil 4:2)
20.15 hod.: Švýcarsko-Německo (zápas skončil 0:1)

Osmifinále s účastí českého týmu - 15.-18. května

sobota 15. května, 20.15 hod.: Švýcarsko-Česko (zápas skončil 3:2)
pondělí 17. května, 20.15 hod.: Česko-Lotyšsko (zápas skončil 3:1)
úterý 18. května, 16.15 hod.: Kanada-Česko (zápas skončil 2:3)

Pavel Petr se připravuje na komentování

Zápasy 74. ročníku Mistrovství světa v ledním hokeji hostí německá města Kolín nad Rýnem na stadionu LANXES Arena a Mannheim na stadionu SAP-ARENA.
Nezvyklou novinkou bylo místo konání zahajovacího zápasu: fotbalový stadion Veltins Arena v Gelsenkirchenu, který je domovem týmu FC Schalke 04. Pořadatelé vsadili a dosáhli na nový divácký rekord – na utkání přišlo 77 803 diváků! Kromě semifinálových a finálového utkání, která se hrají v Kolíně nad Rýnem, se všechny ostatní hrají v Kolíně a v Mannheimu.


Zobrazit MS v hokeji 2010 v Německu na větší mapě


Do osmifinále postupovaly týmy ze základních skupin:

skupina A: Rusko, Bělorusko, Slovensko, Kazachstán
skupina B: Kanada, Švýcarsko, Lotyšsko, Itálie
skupina C: Švédsko, Česko, Norsko, Francie
skupina D: Finsko, USA, Německo, Dánsko

Utkání v základních skupinách se hrála od 7. do 13. května.

Zápasy české reprezentace v základní skupině C se hrály v SAP-Areně v Mannheimu:

neděle 9. května: 16.15 Česko-Francie (zápas skončil 6:2)
úterý 11. května: 16.15 Česko-Norsko (zápas skončil 2:3)
čtvrtek 13. května: 20.15 Švédsko-Česko (zápas skončil 1:2)

Redaktoři Pavel Petr a Lothar Martin

Utkání v osmifinálové skupině se hrála od 14. do 18. května, čtvrtfinálové boje nás čekají 20. května a semifinále a finále 22. a 23. května.

Poslední generálkou před německým mistrovstvím světa byly Švédské hokejové hry. V rámci Euro Hockey Tour 2010 se od 29. dubna do 2. května ve stockholmské Globe Areně utkaly celky Švédska, Česka, Finska a Ruska. Na Radiožurnálu jste s námi byli při tom, když v poslední sérii EHT čeští reprezentanti skončili druzí (celkově třetí).

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio