Moskevské lesby chtěly uzavřít sňatek, čekalo je zklamání

Svatba je bezesporu událost, na kterou se nezapomíná, a to nejen pokud je jeden z vás ženich či nevěsta. Některé obřady si dobře pamatují i matriční úředníci, kteří jinak civilní sňatky uzavírají jako na běžícím páse. V Moskvě se v květnu odehrál pokus o svatbu, který dozajista zůstane zapsaný v povědomí dlouhé měsíce. Vůbec poprvé v ruské historii totiž přišly požádat o možnost uzavření sňatku dvě mladé ženy.

Irina Šepitková a Irina Fedotová spolu žijí dva roky a žít chtějí i nadále - na rozdíl od mnoha heterosexuálních párů s posvěcením úřadů. Právě to je přivedlo až sem - na půdu jedné z matrik v centru Moskvy.

"Rozhodly jsme se přijít oficiálně požádat úřady o povolení uzavřít svatbu proto, že žijeme stejně jako každá jiná dvojice v Rusku. Milujeme se, máme společnou domácnost a chceme spolu strávit zbytek života. Pokud ruská společnost uvidí, že jsme stejní jako všichni ostatní, že jsme úplně normální, bude se nám všem žít mnohem lépe. Nechceme nic speciálního, jen stejná práva jako mají ostatní," říká mi třicetiletá Irina Fedotová.

Se svou o dva roky starší partnerkou pojaly úřední žádost tak trochu jako happening, částečně určený i pro televizní kamery. Oblečené do slušivého bílého a černého kostýmku a s květinami v rukou trpělivě vysvětlují, že v ruské společnosti podle nich takový krok není samoúčelný.

"O tom, že jsem lesba, mluvím otevřeně už od raného mládí. Rodina s tím nejdřív měla trochu problém, ale brzy mě začali brát takovou, jaká jsem. V širší společnosti je to ale jiné. Být gayem je v Rusku skutečně nebezpečné. Ano, můžete sedět tiše doma, chodit do undergroundových gay klubů, o kterých nikdo nemá ani tušení, v práci si vymýšlet historky o partnerovi či partnerce. Ale když přiznáte homosexuální orientaci otevřeně, rázem máte problémy, a to prakticky ve všech oblastech života," říká zaměstnankyně PR agentury Irina, která čelila kvůli své sexuální orientaci i hrozbám fyzického násilí.

Jenže řeč ruského zákona zní jasně. Jak se obě mladé ženy o pár minut později dozvídají v kanceláři napěchované novináři - sňatek v Rusku mohou uzavřít jen osoby různého pohlaví. O pár desítek minut později dostávají obě Iriny potvrzení i písemně.

"Podle zákona o rodině může svatbu uzavřít jen muž a žena. Tak je to napsáno v právním řádu a jinou odpověď dát nemůžeme," vrtí hlavou ředitelka kanceláře Světlana Potamošněvová. Ptám se jí, jaký je její osobní názor - pokrčí rameny a dodává: "Myslím si to, co všichni ostatní: Rodinu má tvořit muž a žena."

Dvě mladé ženy se ale i přesto nevzdávají. Jak říká jejich právník Nikolaj Alexejev - mimochodem známý aktivista ruské gay komunity - verdikt je nepřekvapil a mají i záložní řešení.

"Proti rozhodnutí se odvoláme, protože podle nás odporuje ústavě. Obě dívky navíc odletí do Kanady, kde mohou registrované partnerství uzavřít i občané cizího státu. V Rusku pak chceme požádat o jeho uznání. Příslušný paragraf v zákoně totiž nic takového nezakazuje - o svatbách stejného pohlaví v něm není řeč," vysvětluje právník Nikolaj Alexejev.

Jak obě Iriny dodávají, stejně rychlé oficiální odpovědi jako na svou žádost se v případě soudu asi nedočkají, čekání jim ale prý stojí za to - zejména pokud posune Rusko aspoň o kousek na cestě ke zlepšení postavení sexuálních menšin.

autor: lek
Spustit audio