Modrý kmín, knedlíky, rajská… Z jakých typických produktů by se dala česká vlajka sestavit?

28. září 2018
Glosa Pavla Maurera

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké jídlo můžou symbolizovat barvy na státních vlajkách? Tak třeba Itálie na ní má zelenou z lístků bazalky, červenou z rajčat a bílou z těstovin. Nebo Řecko má ve vlajce barvu oliv a sýru feta. A jaké jídlo by se dalo přiřadit k té české?

Když jsem byl ještě kluk, bavilo mě vědět, jak vypadají vlajky všech států na světě. Už ani nevím, jestli jsem si všechny dokázal zapamatovat, ale vzpomínám si, že jsem jich uměl z hlavy namalovat docela dost.

Hlavně v té době, kdy se moje zahraniční cesty omezovaly pouze na Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko, případně NDR a Polsko, v době cestování po zemích Varšavské smlouvy ty ostatní vlajky z celé naší planety pro mne byly tak trochu náhradou – romantickou touhou cestovat, jak se říká, alespoň prstem po mapě!

Kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo… Co říká anketa o pivě?

Pivo na výčepu nesmí zůstat ležet, výjimkou je, že si ho tam položí štamgast

Myslíte si, že pěna k pivu neodmyslitelně patří? A vnímáte tento zlatavý nápoj jako národní bohatství? Mimo jiné se na to ptala anketa, jejíž výsledky vám v dnešní gastroglose přiblíží Pavel Maurer. Výzkum veřejného mínění také ukázal, že se většině Čechů nelíbí, když ženy a dívky pijí pivo.

Dnes máme Den české státnosti a mě se přitom vždy hrdě vybaví naše vlajka! Jelikož si ale povídáme o gastronomii, tak mě by zajímalo, z jakých pro nás typických produktů by se dala česká vlajka sestavit?

Jednou jsem totiž zahlédl neuvěřitelně krásnou prezentaci světových gastronomií právě prostřednictvím státní vlajek. Tak například: Itálie má zelenou z lístků bazalky, bílou ze špaget a červenou z rajčat, tedy ze svých nejtypičtějších ingrediencí!

Brazílie pak zelenou z limetek a žlutý kosočtverec uprostřed je z plátku ananasu, Řecko je z oliv a fety, vlajce Spojených Států Amerických vlajce samozřejmě vládne zástup hotdogů coby pruhů, no a třeba Švýcarsko je úplně typické, červenou barvu tvoří plátky vyzrálého špeku a charakteristický křížek uprostřed je vyříznutý z ementálu.

 Japonsko to má jednoduché – prostě kulatý kousek červeného tuňáka na kopečku rýže. A co česká vlajka? To tedy není vůbec jednoduchý úkol.

Modrý klín bych asi navrhoval ze švestek, konečně je to náš typický produkt, ať už ve skupenství povidlovém nebo slivovicovém, bílá by asi měla patřit tradičním knedlíkům, ovšem červená barva, to je pro mne oříšek. Asi by tam seděl hodně čerstvý jelítkový prejt? Ovšem ten není tak romantický jako třeba červený mák! Možná by to mohla být také červená rajská omáčka!

Projekt Skutečně zdravá škola vzdělává děti i rodiče

Děti si mohou jednou za měsíc i vybrat oběd na přání, který jim v kuchyni připraví

Že je nějaké jídlo dobré, ještě neznamená, že je taky zdravé. Problém rozlišit to mají hlavně děti. Získat správné stravovací návyky jim proto pomáhá speciální projekt, do kterého se zapojily vybrané školy po celém Česku.

Tipujete rádi, jakou vlajku mají různé státy? A víte, že podle barev můžete poznat národní jídlo dané země?

Přiznávám, že naše vlajka gastronomicky pojatá vypadá stejně podivně jako některé naše české speciality! Každopádně vám přeji hezký státní svátek a až si dáte něco dobrého českého k snědku, vzpomeňte na věrné sliby našich minulých i současných politiků: Nebát se a nekrást!

Tak jim v tom, svatý Václave, prosím, hezky pomáhej, ať jsou silní a ať v budoucnu své sliby dokáží do puntíku dodržet!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio