Moderátor Radiožurnálu. S dobrým týmem v zádech a klidem v duši

12. srpen 2013

Hlas stanice. To je moderátor. Radiožurnál má hlasy zkušené a věříme, že i příjemné. Jinak by tomu u stanice, kde se víc mluví, než hraje, ani být nemohlo. Zajímá vás, co vlastně moderátoři říkají o své profesi? Čtěte dál…

Než se ale pustíte do čtení, máme tu pro vás takový malý kvíz. Dovedete si přiřadit k hlasu správné jméno? Naši moderátoři pro vás, návštěvníky stránek www.radiozurnal.cz, namluvili krátké pozdravy. Vyzkoušejte si, jestli uhodnete, který pozdrav patří komu. Na konci článku se dozvíte správné odpovědi!

Když se našich moderátorů zeptáte, jak dlouho se své profesi věnují, zjistíte, že to rozhodně nejsou žádní nováčci. Namátkou: Lucie Výborná 22 let, Jiří Chum 17 let a Hanka Shánělová už dokonce od svých 17 let. A přestože pořád na 17 vypadá, taky už to nějaký ten pátek bude.

I přes veškeré jejich zkušenosti se naši moderátoři shodnou, že se pořád najde spousta věcí, která je dokáže překvapit. „Může mě překvapit respondent, který odpoví dvěma slovy, může mě překvapit technika, která nejede, může překvapit počítač, který zkolabuje a mám v něm všechny podklady pro vysílání, může mě překvapit kolega, který nepřijde,“ usmívá se moderátor ranního vysílání Jiří Chum.

A možná právě díky tomu moderátoři říkají, že je i po letech jejich práce stále baví. „Na moderování mě vlastně baví všechno, co k němu patří. Moc dobře se vysílá, když máte v zádech dobře sehraný tým,“ říká odpolední mdoerátorka Hanka Shánělová.

„Když máte editora, kterému důvěřujete, redaktory, reportéry a zpravodaje, kteří posílají prověřené informace, technika, na kterého se můžete spolehnout, a dobrou podporu od režisérky a produkční,“ vypočítává.

Moderátor musí mít v duši klid

V práci moderátora hraje tedy stěžejní úlohu tým, který má moderátor za zády. Ale nakonec vše zůstává především na něm. Co tedy moderátor musí umět?

Hanka Shánělová

„Musí být ve střehu, měl by mít přehled, měl by být pohotový a cítit tempo vysílání. A ač se to nezdá, měl by umět i dobře počítat. Je to totiž docela matematika, aby vyšly písně do konce a aby se do vysílání vešlo, co je potřeba. Člověk v podstatě celou dobu kouká na displej a počítá,“ říká Jiří Chum.

Moderátorka dopoledního vysílání Lucie Výborná dodává, že by člověk měl být také dobře připravený. A obzvlášť právě dopoledne, kdy se vysílá pořad Host Radiožurnálu, by měl umět vést rozhovor.

„Myslím, že moderátor musí mít především v duši klid, aby mohl dobře zareagovat. I když je vysílání v některých situacích obrovský adrenalin, nikdy nesmí být v hlavě panika,“ přidává radu Hanka Shánělová.

„Empatie, všeobecný rozhled, umět věci pojmenovat jednoduše, výstižně a přitom zajímavě, poutavě, dobře posazený hlas,“ vyjmenovává, co by podle ní dobrému moderátorovi nemělo chybět. „Rozhodně by měl mít rád stanici, pro kterou pracuje.“

Ráno, dopoledne, nebo snad večer? Každá část dne má jinou dynamiku

Každý z moderátorů Radiožurnálu k vám obvykle promlouvá denně ve stejném čase. Víte už, že naladíte-li nás po poledni, uslyšíte takřka jistě hlas Petra Krále, a tušíte, že po 15. hodině jej vystřídá Hanka Shánělová. Nejsou to však jen moderátorské hlasy, které se v průběhu dne mění – prý je to i dynamika vysílání.

Alespoň to říká Jiří Chum, který si už v moderování vyzkoušel vlastně všechny denní i noční doby. „Ranní Radiožurnál je dynamický, je tam hodně práce, informací a taky změn, protože organismus vysílání se vytváří zaživa,“ popisuje denní dobu, kdy ho můžete slyšet každý všední den.

Jiří Chum

„To třeba takové noční vysílání, v němž jsem na Radiožurnálu začínal, je úplně v pohodě. Tam většinou nebývá moc živých příspěvků. Každé vysílání má zkrátka trochu jinou dynamiku a jiný obsah,“ upozorňuje Jiří Chum, který pro vás, naše posluchače, každé ráno vstává před čtvrtou hodinou.

Ale nebojte, prý mu to vyhovuje. „Když takhle brzy vstáváte pravidelně, není to tak zlé,“ říká s tím, že si prý tělo zvykne.

Zůstat nohama na zemi

Čtěte také

K moderování patří také přeřeky, adrenalin a spousta více či méně zábavných historek. A samozřejmě i úspěchy. Člověk si je prý však musí vychutnávat až s pořádným zpožděním.

„Jakmile si člověk řekne, že se mu něco opravdu povedlo, tak zpravidla v tom samém momentě něco naprosto ‚dokoní‘,“ směje se Jiří Chum a dodává: „Chce to zůstat nohama na zemi a neunášet se v egoistickém oparu. Pak se to vrátí jako facka zpátky. A bolí to.“

A teď zpět k naší úvodní hádance. Tipovali jste, kdo že vás to zdraví? Tak si teď schválně spočítejte, jak jste byli úspěšní. Mluvili k vám v tomto pořadí: Petr Král, Daniela Karafiátová, Patricie Strouhalová, Vladimír Kroc, Hanka Shánělová, Jiří Chum, Michaela van Erne a Jan Pokorný. Tak co, jaké je vaše skóre? :-)

autor: mjp
Spustit audio