Mladý Čech studuje na prestižní americké univerzitě. „K bankovnictví patří i studium Bible,” říká Jiří Honajzer

17. květen 2017

Ze Zlína až do Spojených států. Jiřímu Honajzerovi je jedenadvacet let a úspěšně studuje na prestižní New York University bankovnictví. „Ne všichni bankéři z Wall Streetu jsou hyeny,” usmívá se v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Do Ameriky odešel už v sedmnácti letech, aby tam začal navštěvovat tenisovou akademii a místní střední školu. Šlo prý o neocenitelnou zkušenost, přesto dnes Jiří Honajzer uvažuje: „Kdybych zůstal na střední škole v Česku, možná bych byl na univerzitu připraven lépe.”

Přesto by neměnil. Americká střední škola mu prý pomohla nejen k lepší angličtině, ale i k pochopení toho, jak funguje americké školství. I díky tomu pokračuje ve studiu bankovnictví na prestižní New York University. „Americká vysoká škola je rozhodně mnohem náročnější než byla střední,” srovnává.

V prvním ročníku tak například zjistil, že i když studuje bankovnictví, jeho škola od něj požaduje nejen „byznysové” znalosti, ale i všeobecný přehled.


I američtí studenti si přivydělávají na brigádách: v kavárně, knihovně i na recepci. Škola je drahá a život v New Yorku také.JIŘÍ HONAJZER

„Studoval jsem matematiku, statistiku, ale musím získat kredity třeba i v přírodních vědách nebo historii. V prvním ročníku jsem třeba absolvoval předmět o antickém Izraeli, kde jsme studovali z Bible, ze Starého zákona,” usmívá se.

Požadavky na studenty na prestižní New York University jsou značné. „Potenciální zaměstnavatelé ovšem berou školní výsledky velmi vážně," dodává Honajzer.

Jak moc vážně? Poslechněte si to v záznamu celého rozhovoru, buď přímo v tomto článku, nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.