Místo plastové kartičky aplikace v mobilu. Státní digitální agentura slibuje moderní komunikaci s úřady

Digitální a informační agentura (DIA) vznikla oficiálně k 1. lednu, fungovat ale začne až zhruba od dubna, po přípravách a náboru zaměstnanců. Vláda si od nového úřadu slibuje propojení informačních systémů veřejné správy a lepší sdílení dat mezi úřady. Agentura by také měla místo ministerstva vnitra spravovat základní registry včetně datových schránek, Czechpointu nebo Portálu občana.

„V rámci ČR to bude silná centrální autorita s potřebnou pravomocí.“ Taková očekávání má od Digitální a informační agentury vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš z Pirátské strany. „Agenturní řízení povedou k plnění velkých cílů, které máme. Jako je třeba vznik elektronické občanky v telefonu – bezpečného řešení, které bude alternativou pro plastovou kartičku,“ přibližuje.

Čtěte také

„Digitální peněženka se chystá i na evropské úrovni a snažíme se tomu jít naproti. Technicky by národní appka měla začít fungovat na přelomu let 2023 a 2024 s tím, že bude umět základní identifikaci. Pak si můžeme zvolit, jaké další prvky tam dodáme – třeba potvrzení o očkování nebo nejvyšší dosažené vzdělání,“ popisuje Bartoš.

Efektivnější a ekonomičtější provoz

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka má agentura také zlepšit současnou situaci, kdy si každé ministerstvo obstarává svou digitální agendu zvlášť. „Ministerstva mají velmi malou podporu z centra a vznikají velké, takzvaně monolitické zakázky, které samozřejmě stojí stovky milionů korun z peněz daňových poplatníků,“ popisuje.

Příští rok se proto podle vicepremiéra chystá zavedení jednotné státní domény gov.cz pro weby ministerstev, která zvýší právní jistotu občana, zabrání aktuálním kybernetickým útokům skrze falešné stránky ministerstev, zlevní provoz domén a sjednotí a zpřehlední stát jak pro občany Česka, tak při pohledu ze zahraničí.

„Modernější stát i díky vám“

Do nové digitální a informační agentury by mělo přejít asi 190 zaměstnanců z Ministerstva vnitra a dalších 170 nových pracovníků agentura nabere. Třeba poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová je ale přesvědčená, že vláda tolik odborníků nesežene.

Čtěte také

„Může to mít mnoho problémů, protože IT specialisti opravdu nejsou. Je po nich poptávka všude, nejenom v oblasti veřejné správy, ale i v soukromém sektoru,“ upozornila nedávno ve sněmovně.

Podle poradce protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu Jakuba Černého má ale agentura šanci lidi přilákat.

„Kolem digitální agentury se buduje aura: ‚Pojďte nám pomoct digitalizovat český stát. Bude modernější díky vám, když přijdete pracovat.‘ To je přístup, který jsem tu při lákání lidí do státní správy dlouho neviděl. A mohl by jim Imponovat,“ myslí si.

V čele nové Digitální a informační agentury by měl stát ředitel jmenovaný a odvolatelný vládou.

autor: Daniela Tollingerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio