Místo dovolené na pracovní úřad. Přes 2000 učitelů je v létě opět bez práce

Místo na dovolenou zamířili někteří učitelé s koncem školního roku na úřad práce. A to i přes to, že by ve školách měli dostávat smlouvy na dvanáct měsíců. Odbory o změnu usilovaly právě z toho důvodu, aby pedagogové přes prázdniny nebyli bez práce.

„V předchozích dvou letech jsem měla smlouvu vždy na 10 měsíců. O prázdninách jsem musela na pracovní úřad,” popsala už loni šestadvacetiletá učitelka Kateřina.

Protože neměla bez přestávky odpracovaných 12 měsíců, nedostala v době prázdnin podporu od státu. Právě tomu měla zamezit novela zákona o pedagogických pracovnících.

Třeba v případě Kateřiny se to podařilo. Získala smlouvu na dobu neurčitou a letos v létě už na úřad práce nemusela. Jenže stovky jiných pedagogů takové štěstí neměly.

„Nově se v červenci do evidence úřadů práce dostalo 2036 zaměstnanců ze školství, v červenci loňského roku jich bylo 3163,” říká mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

O obcházení zákona se zřejmě nejedná, soudí odbory

Meziroční pokles školské odbory vítají. Předseda František Dobšík zároveň upozorňuje, že ředitelé škol nemusí porušovat zákon. Existují v něm totiž výjimky, kdy učitel může dostat kratší smlouvu. „Jde o zaměstnávání na zástup, ten trvá určité období,” vysvětluje.

Důvodů, proč na některých školách dostávají učitelé stále jen desetiměsíční smlouvy, je podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka více. „Na naše právníky se ale nikdo neobrátil, usuzuji proto, že nejde o obcházení zákona ve větší míře. Spíše půjde o jiné důvody,” soudí.

Problém se podle něj nejvíc týká učitelů středních škol. „Nyní budeme usilovat o to, aby se problém dostal na pořad poradního týmu pro Radu hospodářské a sociální dohody - což bohužel nebude dříve než v září. Do té doby ale ministerstvo školství bude schopno sehnat od úřadů práce podklady.”

autoři: als , lio
Spustit audio