Miroslava Knapková, skifařka – čerstvá zlatá olympionička

Skif je jednou z mála disciplín, v níž vítězí ten, kdo se svým soupeřům nebo soupeřkám dívá na záda. A Mirce Knapkové se na olympiádě podařilo projet cílem se zády všech zbylých závodnic před očima. „Když jsem kdysi dělala atletiku, také jsem vídala záda všech ostatních. Proto jsem s ní skončila,“ směje se v rozhovoru s Janem Pokorným skifařka a čerstvá držitelka zlaté olympijské medaile Miroslava Knapková, když vzpomíná, jak se v 19 letech dala na závodění na skifu.

Miroslava Knapková, která pochází z veslařské rodiny, si svou poatletickou sportovní dráhu vybrala očividně dobře. Už v Pekingu před čtyřmi lety se umístila na vynikajícím pátém místě a letošní Londýn pro ni dopadl nejlépe, jak mohl. Ve skifařském závodu žen získala pro Česko po famózním výkonu první zlatou medaili letošních her.

„Sportovec sportuje proto, aby vyhrával,“ říká Mirka Knapková. „Nikdo netráví celé dny zavřený na vodě nebo v posilovně proto, aby si dojel pro poslední místo.“ Soudnost je však podle ní vždy potřeba. „Je třeba uvědomovat si své reálné šance,“ dodává.

Ke sportu podle svých slov měla vždy velmi blízko. Koneckonců se není čemu divit. „Táta vesloval,“ vzpomíná na svého otce Miroslava Knapka, který na moskevské olympiádě v roce 1980 vybojoval páté místo. Veslařskou kariéru má za sebou i její matka. Přesto Mirka Knapková zdůrazňuje: „Rodiče mě vedli do sportu všeobecně, nikdy mi neříkali, že bych měla začít právě s veslováním.“

Mirce Knapkové k jejímu famóznímu výkonu pogratuloval i zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Může vlastně dcera takových rodičů – někdejších československých reprezentantů – nesportovat? Také na to se Jan Pokorný zlaté olympijské vítězky zeptal. Padly však i další dotazy.

Co potřebuje skutečně úspěšný skifař, aby vítězil? Chtěla někdy s veslováním skončit? Jak vnímá atmosféru londýnských olympijských her a kdo všechno už jí stačit poblahopřát k jejímu sobotnímu úspěchu?

Záznam celého rozhovoru s Mirkou Knapkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio