Miroslav Konvalina: O kovbojích z Moravy a Čech

25. červen 2013

Býval zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu v USA, napsal knihu Amerika bez iluzí, natočil film Objevte Texas a sám v Texasu objevil žijící českou komunitu. „V Texasu to skutečně žije: semknutá komunita katolíků, která vyznává tradiční způsob života,“ popisuje Miroslav Konvalina, ředitel Amerického centra v Praze.

Kovbojové z Moravy a Čech. I tak Miroslav Konvalina označuje české krajany žijící v americkém Texasu. „Je to v nich,“ podotýká. „Žijí farmou a dokonce i malé děti vás opravují. Jsou to zároveň lidé řemesel, které si sebou přivezli jejich předkové.“

Česko-americká komunita v Texasu je rozhodně zajímavá. Přesto se o ní řada Čechů dozvěděla až v souvislosti s tragédií, k níž v dubnu došlo v městečku West. To poničil silný výbuch v místní továrně na hnojiva.

Čtyři studenti z městečka West jsou právě na návštěvě České republiky. Čtveřice ve věku 13 až 16 let cestu do vlasti svých předků vyhrála v soutěži esejí na téma Co to znamená být Čech.

A co tedy pro mladé Čechoameričany vlastně znamená? Také o tom mluvila Lucie Výborná se svým hostem. A nejen to. Jak hluboké jsou české kořeny ve Westu? A jak se texaské městečko staví po dubnové tragédii na nohy? Odpovědi také na tyto otázky ve vysílání zazněly.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Konvalinou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio