Miroslav Kalousek: Prezident i premiér nerespektují principy právního státu

Andrej Babiš evidentně ustupuje, což je nebezpečný element. Upozorňuje na to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že nikdo nemá jistotu, že ministerstvo zahraničí řídí člověk, který je k tomu v souladu s ústavou oprávněný.

„Jsou jenom dvě možnosti: buď pan premiér lže, nebo pan prezident porušil ústavu. Prezident není oprávněn jmenovat někoho dobrovolně, musí to být na návrh předsedy vlády,“ nastiňuje Kalousek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Během skládání vlády došlo podle Kalouska vícekrát k obcházení ústavy – principy právního státu opravdu nejsou něco, co by podle něj premiér a prezident respektovali.

„Nemohu přihlížet demontáži demokracie v České republice,“ říká Petr Dolínek

Poslanec a pražský radní Petr Dolínek (ČSSD)

Prezident Miloš Zeman má výhrady k nominaci Miroslava Pocheho z ČSSD na post ministra zahraničí. Vládu, v níž by českou diplomacii vedl Poche, nechtějí podpořit ani komunisté. Vznik koalice je tak stále nejistý. Podle poslance ČSSD a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka jsou ale výhrady k Pochemu irelevantní.

„Pamatuji si skládání všech vlád od roku 90, ale nikdy si nepamatuji tak nekonečně trapnou a nedůstojnou šaškárnu,“ zdůrazňuje.

Poprvé v historii také vznikne vláda, která bude závislá na hlasech komunistů. „A bude to docela drahé. Tuto podporu si nechají komunisté politicky velmi dobře zaplatit,“ říká.

Vidí také určité riziko ve směřování zahraniční politiky – vliv komunistů na jakoukoliv vládu bude v této oblasti znamenat problém.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio