Miroslav Jakeš: Při mínus 30 stupních na severním pólu zamrzají teploměry

21. leden 2013

Je to pohodlné, to driftování. Ale vleče se to. Vzpomínáte? Těmito slovy glosoval lékárník ztvárněný Petrem Bruknerem v cimrmanovské hře Dobytí severního pólu pochod, nebo v tomto případě spíše postoj, po driftujícím mořském ledu. A jak to vypadá ve skutečnosti? „Led se s vámi neustále pohybuje, praská, naráží na sebe,“ sugestivně popisuje polární cestovatel Miroslav Jakeš v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Také se vám teď v zimě po ránu nechce z vyhřáté postele ven? Ano, odhodit peřinu a z nějakých dvaceti stupňů vstát do teploty jen o něco málo nižší není nic příjemného. Vždy však může být ještě hůř. Mohla by být taková zima, že by vám zamrznul teploměr.

Něco podobného každý rok v dubnu zažívá cestovatel Miroslav Jakeš, který už třináctkrát stanul na severním pólu a před 10 lety jako první Čech dosáhl severního pólu po vlastní ose. „Displejové teploměry přestávají kolem 30 stupňů pod nulou fungovat. Místo teploměru jsme proto jednou použili vodku, která zamrzá při mínus třiceti pěti stupních,“ usmívá se.

Zároveň však v návaznosti na původní téma přiznává: „Rána pro polárníka bývají nejhorší z celého dne.“ Ví, o čem mluví. Na severním pólu stanul už třináctkrát. A za sebou navíc má i unikátní sólový přechod přes Grónsko, který absolvoval bez rádiového spojení a GPS.

Miroslav Jakeš během rozhovoru s Lucií Výbornou

Jde o neopakovatelný výkon – a nutno dodat, že ve své době ilegální. „Na podobný pochod bylo potřeba povolení a já nejsem administrativní typ,“ vzpomíná Miroslav Jakeš. „Měl jsem navíc i své finanční důvody. Můj sólový pochod tenkrát zkrátka povolený nebyl.“

Tentokrát se Miroslav Jakeš chystá na svůj další sólový pochod, pro změnu zcela legální. S kamarádem se chce vydat po stopách Fridtjofa Nanesena. Co jej fascinuje na osamocenosti člověka v polární krajině? A na co si člověk uprostřed Grónska musí dát pozor? I na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Jakešem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio