Milovníci historie, pozor. Vzniká unikátní databáze o tom, jak se žilo před 200 lety

26. červenec 2019

Zajímá vás, jak žili obyvatelé Rakouska-Uherska před 200 lety? Český historik Tomáš Cvrček dává dohromady dobové statistiky a dokončuje vůbec první volně přístupnou internetovou databázi s historickými údaji tehdejší monarchie. A věnuje se v ní třeba školství…

Základy povinné školní docházky položila na konci 18. století Marie Terezie, jak ale Tomáš Cvrček dokazuje, reálná data o počtech školáků příliš nesouhlasí s těmi, která hlásal stát.

„V Kindermannových zprávách stojí, že do školy v českých zemích v roce 1790 chodily dvě třetiny školou povinných dětí. Když to ale zkonfrontuju s tím, co dala dohromady armáda, ukazuje se, že to ve skutečnosti bylo asi 40 až 45 procent,“ upozorňuje.

Milionový grant

Historik a ekonom z University College v Londýně se několik posledních let věnuje rakousko-uherským statistikám z 19. století. Data čerpá z archivů, ale i knih, které jsou dostupné na internetu.

„Pokud jde o statistiky ze začátku 19. století, které ještě digitalizovány nebyly, tam byl můj hlavní zdroj Státní archiv Ve Vídni,“ dodává Tomáš Cvrček. 

Na digitalizaci starých statistik dostal před čtyřmi lety milionový grant od nadačního fondu Neuron, říká předsedkyně správní rady Monika Vondráková. „Pan Cvrček nás velmi zaujal tím, že chtěl zdokumentovat ekonomickou historii ve vzdělávání.“

Z peněz mohl Cvrček zaplatit třeba studenty, kteří údaje ze starých dokumentů přepisovali. Celou databázi dokončuje a zhruba na začátku příštího roku ji chce zveřejnit. 

autoři: Pavla Lioliasová , als
Spustit audio