Miloslav Roček z FN v Motole: Žádný rentgen! Používáme drátky, hadičky nebo balónky

7. květen 2013

V úterý si moderátor Jan Pokorný povídal s Miloslavem Ročkem, přednostou Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice v Motole. Jaké nejmenší části těla je možné moderními přístroji zobrazit? A co je vlastně intervenční radiologie? Také to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

„Často se pohybujeme v rozměrech pěti milimetrů,“ nastiňuje Miloslav Roček a připomíná, že je třeba se zaměřit jen na určitou část těla. „Musíme spolupracovat s klinikem, tedy například s ortopedem, chirurgem nebo onkologem,“ popisuje. Právě odborní lékaři zadají, co by chtěli zobrazit.

Svou roli hraje také stáří přístrojů. „Musíme je vyměňovat a peníze se shánějí čím dál složitěji,“ nastiňuje situaci svého oddělení Miloslav Roček. S finanční otázkou pomáhají klinice především evropské fondy. „Chybí nám další magnetická rezonance a pak kombinace jednotlivých metod v jednom přístroji,“ připomíná. Doba vyšetření na magnetické rezonanci se podle něj stále pohybuje mezi 15 a 60 minutami, což má vliv na objednací doby.

Čtěte také

Intervenční radiologie, kterou se Miloslav Roček zabývá, je založená především na správné diagnostice. „Není to chirurgie. Pomocí malých dírek zavádíme hadičky do těla. Léčíme nejen cévy, ale i žlučové nebo ledvinové cesty,“ vysvětluje.

Možná vás překvapí, že podobným způsobem se léčí děti nebo dokonce novorozenci. „V motolské nemocnici máme dětské centrum s novými přístroji. A na stěnách promítáme pohádky,“ zmiňuje Miloslav Roček.

Přednosta Kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček byl hostem Radiožurnálu

Jaká je ideální dávka záření během jednoho vyšetření? Je jednoduché sehnat v Česku kvalifikovaný personál? I na tyto dotazy odpověděl úterní host. A zamyslel se také nad otázkami posluchačů.

Záznam celého rozhovoru s Miloslavem Ročkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio