Miloš Zeman chtěl zatočit s provinilci. Na Čisté ruce se ale brzy zapomnělo

12. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Spustíme akci „čisté ruce“ a zatočíme s každým, kdo se nelegálním způsobem obohatil, hlavně s tuneláři! To byl v roce 1998 jeden z hlavních předvolebních slibů ČSSD.

Miloš Zeman ale začal o akci „čisté ruce“ mluvit už rok předtím. Inspiroval se přitom Itálií, kde podobnou protikorupční akci pod stejným názvem provedli v roce 1992. Předseda sociální demokracie tehdy také sliboval hájit zájmy "dolních deseti miliónů občanů" a prosadit zákon o majetkových přiznáních.

Mezi nepočetné provinilce, kteří se díky akci „čisté ruce“ dočkali trestu, patřil paradoxně jeden z ministrů ve vládě ČSSD, Ivo Svoboda. Ve vězení na krátko skončil i bývalý tenista Milan Šrejbr, který prostřednictvím smyšlených dárců sponzoroval ODS.

To, že akce probíhá příliš pomalu, přiznal v roce 2001 i Zeman. Už v březnu 2000 musel z vlády kvůli neúspěchu akce odejít Jaroslav Bašta, který se pak stal velvyslancem v Rusku.


V červnu 1998 ČSSD volby vyhrála a vytvořila menšinovou vládu. Pod vedením ministra Bašty vznikla komise, která měla s akcí „čisté ruce“ začít. Celá iniciativa ale nakonec po dlouhém rozjezdu vyšuměla do ztracena.

V Itálii akci „čisté ruce“ prováděli s mnohem větším rozmachem. V jednom okamžiku tamní policie vyšetřovala celou polovinu poslanců a kvůli obviněním z korupce skončilo 400 radnic. Rozdíl mezi italskou a českou verzí byl v tom, že v Itálii iniciativa vyšla od justičních orgánů.

autor: mit
Spustit audio