Miloš Jahoda

Ještě na přelomu března a dubna byl na Špicberkách, dnes dopoledne navštívil studio a odpovídal na otázky Lucie Výborné. Hostem Radiožurnálu byl tentokrát jachtař a námořní kapitán Miloš Jahoda.

Ještě před lety trávil měsíce ve Středomoří. Poslední dobou se však stále častěji vydává raději do Norska. „Ke změně došlo postupně. Středomoří je velmi přelidněné kvůli rychlému rozvoji charterových plaveb,“ vyjmenovává hlavní důvody ke změně prostředí. „Člověk se přirozeně začne zajímat o změnu. A protože naše plavby souvisejí s přírodou a jejím hlubším poznáváním, vydali jsme se na sever,“ popisuje.

Norové jsou podle Miloše Jahody skuteční námořníci. „Pobyt na vodě je jejich druhá přirozenost. Už jen proto, že řada fjordů byla přístupná pouze lodí,“ zmiňuje. „Přírodní podmínky jsou na severu samozřejmě mnohem horší, drsnější. Nebezpečí skrývají především průlivy mezi fjordy,“ nastiňuje.

Miloš Jahoda je původní profesí strojní inženýr a zootechnik, přesto dal přednost plavbám po moři. A jako každý kapitán, tak i on měl někdy pocit, že s jachtařením raději skončí. „Tyto pocity mám především ve vypjatých situacích, když hodně fouká a jedu s lodí do mlhy a vodní tříště,“ zamýšlí se.

Jachtař Miloš Jahoda si oblíbil Špicberky

Proč si nakonec řekne, že plavení se po moři stojí za to? Jací jsou podle něj Norové? A z jakého důvodu je jachtaření občas považováno za snobismus? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Milošem Jahodou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.