Milan Kocourek: BBC moderátora Savila právem odsuzuje. I když nic není černobílé

13. květen 2013

Je o rok starší než Český rozhlas, v její historii se objevují i jména jako Jan Masaryk nebo Edvard Beneš a dlouho byla symbolem nezávislé, zásadové a skandálu prosté žurnalistiky. Až do jisté doby. „Stanice BBC prožila ve své historii mnoho skandálů,“ podotýká v rozhovoru s Janem Pokorným spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Milan Kocourek. Ten poslední hýbe britskou společností dosud.

Pověst britské televizní a rozhlasové společnosti, která začala vysílat už v roce 1922, se loni na podzim tvrdě otřásla. Na povrch se dostaly informace o tom, že slavný moderátor Jimmy Savile prý v průběhu několika desetiletí zneužil až 30 žen a dětí. Policie rozjela obří vyšetřování, a to navzdory faktu, že samotný Savile je už po smrti.

„Několik lidí v BBC bylo zbaveno místa. A problémy má i bývalý generální ředitel,“ upozorňuje Milan Kocourek na skutečnost, že aféra měla na fungování britské stanice zásadní dopad. „BBC pochopitelně Jimmyho Savila odsuzuje. A domnívám se, že zcela oprávněně. Některé případy totiž byly opravdu strašné.“

Nic však prý není černobílé. I to v souvislosti s někdejším populárním diskžokejem Milan Kocourek naznačuje. Zajímá vás víc? Poslechněte si audiozáznam celého rozhovoru!

Milan Kocourek, spolupracovník Českého rozhlasu v Británii

V rozhovoru, který vedl Jan Pokorný, tentokrát nebyla řeč pouze o přítomnosti, ale i o tom, co už bylo. Milan Kocourek je totiž autorem antologie českého a slovenského vysílání BBC s názvem Volá Londýn. Pro koho je kniha určena? Co všechno z historie českého a slovenského vysílání BBC zůstalo dosud utajeno? A z jiného soudku: platí v Británii stále ještě slovo džentlmena?

V záznamu celého rozhovoru si kromě toho budete moci poslechnout třeba i záznam rozhlasového projevu Edvarda Beneše z listopadu 1939. A Milan Kocourek kromě toho poradí, jak si poslechnout řadu dalších originálních zvukových nahrávek z historie BBC.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Kocourkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio