Milan Jirásek

25. červenec 2008

V pátek přišel do studia Dopoledního Radiožurnálu předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Hlavním tématem jeho povídání s Tomášem Lörinczem byly letní olympijské hry, které za dva týdny začínají v Číně. Jirásek přiblížil, jak přijal volbu Pekingu jako olympijského města i jak se dívá na debaty ohledně dodržování lidských práv Číně. Prozradil, jaký počet získaných medailí pro Česko by považoval za úspěch. A řeč přišla i na boj proti dopingu. V sobotu 26. července bude hostem režisérka Helena Třeštíková.

Už za dva týdny začínají v Pekingu letní olympijské hry. Jak přijal Milan Jirásek volbu Pekingu jako olympijského města? "My jsme byli trochu překvapeni. I když je pravdou, že už v roce 1993 byl Peking v nejužším finále o hry v roce 2000 a nakonec o dva tři hlasy prohrál se Sydney. A byli jsme si vědomi, že pokud by byl Peking opět neúspěšný, bylo by to možná v asijském světě chápáno jako určitá urážka pětiny lidstva. Je to také v souladu s proklamovanou politikou Mezinárodního olympijského výboru, kde je snaha, aby olympijské poselství zaznělo postupně po celém světě. Čili ono se čeká až například dozraje nějaká oblast v jižní Africe, aby byla schopna pořádat olympijské hry. Jsem teď proto zvědav jak dopade Rio de Janeiro v klání o LOH v roce 2016," odpověděl Jirásek.

Českou republiku na LOH v Číně reprezentovat 133 sportovců. Je to hodně nebo málo? "Já myslím, že je to vysoké číslo. Pokud vím, je asi tak dvojnásobné, co vysílá třeba Slovensko. A odpovídá to postavení našeho sportu ve světě. V uplynulém olympijském období měli naši sportovci velké úspěchy. Z toho také plyne určité očekávání výsledků na olympijských hrách. Ale nikdy se nepodaří papírové tabulky proměnit v úspěch. A je otázka, jak se každý vyrovná s enormním psychickým vypětím, s faktory jako je časový posun či změna klimatu. Roli hrají i nejrůznější drobnosti, protože špička sportovců, která se sjede na olympiádě, bývá obvykle velmi vyrovnaná," uvedl Jirásek s tím, že on sám očekává, že Česko získá 8 medailí. "Není to proto, že Číňané považují osmičku za šťastné číslo, ale proto, že na minulých olympiádách jsme toto číslo dosáhli. Pokud bude medailí víc, budu nadšen, pokud jich bude méně, nemůžu sportovce zatracovat," dodal Jirásek.

LOH v Pekingu proběhnou pod přísným bezpečnostním dohledem. Jak to vnímají sportovci? "Bude to věc, která nebude moc příjemná. Myslím si ale, že se nebude dotýkat až tak sportovců, ale spíš návštěvníků. V tom masovém počtu lidí je nebezpečí rušitelských aktů velké. Když se podívám do minulosti, už na LOH v Mnichově v roce 1972 byla připravena bezpečnostní opatření, kvůli protestům, že to narušuje obraz her, ale byla redukována. A pak došlo k teroristickému útoku palestinského komanda. Od té doby byla bezpečnostní opatření čím dál tím přísnější. Někde byla vidět méně, někde více. Například v Sydney to bylo velmi decentní a důsledné. V Salt Lake City, kterému předcházel teroristický útok z 11. září, bylo všechno vidět. Byl to ale záměr - mělo to zastrašit potencionální narušitele a lidem dodat pocit bezpečí. V Číně se dá očekávat až přemrštěná důslednost. My se ale budeme snažit, aby to sportovci moc nevnímali, aby se koncentrovali na závody ve světové konkurenci," uvedl Milan Jirásek.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Jiráskem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio