Michael Trnka: Praha by v klidu přestála i stoletou vodu

8. červen 2013

Z každé takovéto události si rozumní lidé berou ponaučení, říká o povodních v roce 2013 Michael Trnka, zkušený projektant protipovodňových stěn. Právě ty na mnoha místech republiky ochránily majetek a nezřídka i životy občanů.

Organizace Michaela Trnky projektovala zejména protipovodňovou ochranu v Praze, tedy na Zbraslavi, v Radotíně, v Chuchli, v Holešovicích nebo také v Tróji.

„Projektovali jsme však také smutného vítěze letošních protipovodňových opatření. Střekovské nábřeží v Ústí nad Labem obstálo zatížení, ale bohužel bylo navrženo na základě požadavků investora na nižší ochranu, než je padesátiletá voda,“ říká Michael Trnka. A dodává: „Dodnes tam ty stěny stojí a koukají smutně z vody.“

Bohužel, stěny si nevybírá projektant, ale zadavatel. Mezi stěnami, které ochránily řadu rakouských měst a jejichž obrázky kolovaly po sociálních sítích, a těmi, které chránily Prahu, podle Michala Trnky rozdíl není.

„V Rakousku měli tu smůlu, že povodně dosáhly stejné úrovně jako v roce 2002. Kdyby dosáhly stejné úrovně v Praze, tak by to vypadalo podobně,“ říká host Patricie Strouhalové Michael Trnka.

Jak se vlastně staví a projektují protipovodňové stěny? Co musí vydržet? A kde se vůbec mohou stavět? Existuje vymezení, kde v žádném případě postavené být nemohou? A kdy vůbec lidi napadlo chránit se proti povodním tímhle způsobem? O tom všem a mnohém dalším si povídala Patricie Strouhalová se svým hostem Michaelem Trnkou.

Záznam celého rozhovoru s Michaelem Trnkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio