Mesiáš přijde v nejméně očekávaný okamžik. Martin Vopěnka představuje nový apokalyptický román

20. duben 2017

Co je důležitější: minulost, nebo budoucnost? Spisovatel Martin Vopěnka má jasno. Alespoň soudě podle jeho knížek. „V budoucnosti se cítím svobodnější a kromě toho ji považuju i za důležitější,” neskrývá v rozhovoru s Lucií Výbornou spisovatel, který do studia Radiožurnálu přinesl svůj nejnovější román.

Představte si rok 2096. Zelenohnědá, olovnatá řeka páchne, na hladině plavou mrtvoly ptáků, nepršelo už tři roky. V garáži je auto, se kterým nikdo nejezdí, koupelna je luxus a děti se nerodí. Vše nasvědčuje tomu, že čas lidí končí. Pak se objeví mesiáš.

„Mesiáš má tu vlastnost, že se může objevit v nejméně očekávanou dobu na nejméně očekávaném místě,” naznačuje Martin Vopěnka zápletku svého nejnovějšího románu.

Inspiroval se v něm příběhem, který se už jednou odehrál, ovšem v jiné době a na jiném místě. „Zaujalo mě, jak se mohl stát tak obrovský fenomén z Ježíše. Nevěřím, že proměnil vodu ve víno nebo že chodil po vodě. Když ho ukřižovali, zbylo po něm pár bezradných ubožáků. Něco tam tedy přece jen muselo působit, když se z tak nepravděpodobné věci stala věc světová,” uvažuje.

Ekologická katastrofa i migrace

Budoucnost, kterou Martin Vopěnka ve svém románu Můj bratr Mesiáš načrtl, je sice poměrně nedaleká, zato skutečně temná. „Decivilizace může být velice rychlý proces, dnes to vidíme například v Sýrii,” upozorňuje, že nemusí jít o žádné sci-fi.


Decivilizace může být velice rychlý proces, dnes to vidíme například v Sýrii.MARTIN VOPĚNKA

Hrdinové jeho románu se tak musí nejprve vypořádat s dlouhodobým suchem, aby po dešti přinášejícím naději přišla od severu velká vlna mrazu. A lidstvo musí začít migrovat. „Konzultoval jsem to s meteorology a to, co v románu popisuju, je podle nich možné,” říká.

Jak dodává, současná západní společnost je podle něj zcela zmatená. „Vezměte si třeba právě otázku migrace. Například zavíráním dveří před náporem jiné civilizace Evropa popírá určité hodnoty, na kterých naše civilizace stojí,” uvažuje.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo ve videu v tomto článku.

autor: als
Spustit audio