Mečiar. Režisérka Nvotová natočila dokument o svém dětském hrdinovi

Vinnetou, E.T. a Mečiar. To byli hrdinové dětských her slovenské řežisérky Terezy Nvotové. Její dokument o někdejším slovenském premiérovi Vladimíru Mečiarovi má ve čtvrtek premiéru v Bratislavě.

„Když mi bylo deset, hráli jsme si s kamarádkou na Vinnetoua, E.T. Mimozemštana a Mečiara. Když jsem vyrostla, chtěla jsem zjistit, kdo Mečiar vlastně byl a do jaké míry se podílel na tom, že dnes je Slovensko druhou nejzkorumpovanější zemí v Evropě," říká dokumentaristka.

Na území Slovenska dnes působí na padesát skupin organizovaného zločinu. Je vážné podezření, že některé jsou propojeny s politickými špičkami. „Nesnažila jsem se ale natočit investigativní dokument. Mým záměrem je ukázat obraz doby, aby ji pochopili i mladí lidé, kteří si z ní příliš pamatovat nemohou," zdůrazňuje Nvotová.

Dokumentární snímek je pohledem na kariéru bývalého trojnásobného slovenského premiéra Vladimíra Mečiara, který stál v roce 1992 u rozpadu Československa a u vzniku samostatné Slovenské republiky a také pohledem na dění na Slovensku za Mečiarových vlád. Díky rozhovoru z roku 2013 ve filmu vystupuje nejen sám Mečiar, rozhovor poskytl i například bývalý český premiér Petr Pithart či hudebník a někdejší poslanec Federálního shromáždění Michael Kocáb. Prostřednictvím vhledu do života autorky a její rodiny, řady archivních záběrů i aktuálních rozhovorů snímek mapuje události od sametové revoluce v roce 1989 i začátek a průběh Mečiarovy politické kariéry.

Čtěte také

Tu odstartoval po pádu komunistického režimu v Československu z pozice podnikového právníka. Díky obratnosti a osobnímu charismatu se záhy stal ministrem vnitra a nakonec usedl do premiérského křesla. Ve snímku autoři použili dobové televizní záběry o důležitých politických událostech a výpovědi politiků či novinářů. Ti ve filmu upozornili také na Mečiarovy kontroverzní praktiky, kvůli nimž se Slovensko v 90. letech dostalo do mezinárodní izolace a vypadlo z první integrační vlny do EU i NATO. Nechybí v něm archivní televizní záběry z někdejších mohutných promečiarovských mítinků, ale i Mečiarův útok na novináře, který se ho zeptal na financování jeho vily.


Tereza Nvotová se narodila v roce 1988 v tehdy československé Trnavě. V 16 letech se osamostatnila a odešla studovat do Prahy na FAMU. Svou zkušenost, kdy coby dítě navštěvovala dvojjazyčnou školu křesťanského Hnutí víry, zúročila v roce 2008 ve svém režijním a scenáristickém debutu Ježíš je normální!. Pro televizní cyklus Báječná léta bez opony natočila celkem čtyři díly. Dokumentu Mečiar předcházela letošní premiéra filmu Špína, jehož tématem je problém vyrovnávání se se znásilněním. Nvotová se považuje hlavně za režisérku, má ale za sebou už i několik hereckých rolí. Od doby studia na FAMU žije v České republice. Její sestra je zpěvačka a herečka Dorota Nvotová, otcem je významný slovenský herec a režisér (Konfident, 2012) Juraj Nvota a matkou herečka Anna Šišková.

Vladimír Mečiar byl dlouholetým předsedou kdysi nejpopulárnějšího politického subjektu v zemi. Hnutí za demokratické Slovensko později po vnitrostranických rozkolech postupně opustilo několik jeho předních členů a postupně začalo ztrácet voliče. Před třemi lety zaniklo docela. Vysokou politiku opustil i jeho vůdce.

„V podstatě jsem ukončil společenský život, přerušil jsem všechny kontakty. Zrušil jsem písemný i telefonický styk, koneckonců telefon jsem nikdy neměl, nevyhledávám styk s nikým a ničím," sdělil někdejší politik ve své vile v Trenčianských Teplicích.

Nyní pětasedmdesátiletý Mečiar ale v uplynulých měsících veřejně kritizoval rozhodnutí slovenského parlamentu, který zrušil jeho kontroverzní amnestie ohledně zavlečení syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do ciziny v roce 1995 a dalších skutků. Z únosu exprezidentova syna, ke kterému došlo v období Mečiarovy vlády, byla podezřelá slovenská tajná služba (SIS). Případu zavlečení se věnuje i dokument Terezy Nvotové. Objeví se v něm svědek únosu, bývalý pracovník SIS Oskar Fegyveres.

Slovensko-český snímek Mečiar vznikl v koprodukci společností PubRes, HBO Europe a Negativ. Shromažďování materiálů k filmu trvalo čtyři roky. Základem byla autorčina bakalářská práce, kterou natočila při studiích na pražské FAMU. V dokumentu uplatnila i rozhovor, který tehdy s Vladimírem Mečiarem natočila, protože její pokus o současný rozhovor s ním neuspěl. Snímek končí záběrem na mítink nyní nejsilnější slovenské vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica, kterou podle politologů podporují i někdejší voliči HZDS.

autoři: pan , Radiožurnál | zdroj: ČTK
Spustit audio