Máte správně zabezpečený router? Odborník radí, jak vybrat (a nezapomenout) dostatečně silné heslo

5. srpen 2019

Přijít o své fotky, dokumenty nebo peníze může každý, kdo nemá zabezpečený router a domácí internetovou síť. Podle průzkumů se to týká většiny českých domácností s připojením k internetu. Patříte mezi ně? Poslechněte si, jak router správně zabezpečit.

Špatně zabezpečený router má 85 procent českých domácností. Vyplývá to z výsledků kontrol čtvrt milionu domácností s internetem, které provedla společnost Avast. Lidé tak můžou přijít o osobní data, hesla, fotky nebo i peníze. Často totiž na svém domácím routeru nezmění ani původní heslo.

Máte dost silné heslo? Čísla hacker rozluští za pár minut, říká kyberpolicista

Hacker, hackerský útok (ilustrační foto)

V reálném životě se lidé chránit do velké míry dokážou, v online prostředí na to zapomínají, nebo nejsou dostatečně důslední. Velice snadno se tak mohou stát oběťmi hackerů. Přicházejí o peníze, osobní data, ale dochází i k zneužití na sociálních sítích.

„Jakmile si router přinesete domů, měli byste se k němu přihlásit a změnit heslo. Je to velmi důležité, heslo je první věc, kterou většinou útočníci zkouší. Na internetu totiž existují veřejně dostupné databáze výchozích jmen a hesel,“ varuje bezpečnostní analytik Pavel Bašta z CZ.NIC.

To, že někdo váš router napadl, přitom nepoznáte snadno. „Útočník například může změnit nastavení DNS serverů, což jsou servery, které se starají o to, abychom si nemuseli pamatovat číselné adres všech počítačů na internetu. Pokud je útočník změní na své, může manipulovat naším provozem a my můžeme skončit například na falešné stránce Seznam.cz, která bude k nerozeznání od té původní,“ varuje Pavel Bašta.

Jak zvolit dostatečně silné heslo k routeru?

Volba správného hesla je pro zabezpečení vaší domácí wi-fi sítě klíčová. Jak heslo vybrat?

1. Zapomeňte na jednoduchá hesla

Nastavte si dobré heslo, takové, které nevychází ze žádného slovníkového pojmu. Ztížíte tak práci hackerům, kteří by se snažili vaše zabezpečení prolomit. 

2. Jedna služba = jedno heslo

Na různých místech volte různá hesla. „Heslo k routeru už nepoužívejte nikde jinde,“ radí odborník.

3. Ulehčete si tvorbu hesla

Abyste své heslo nezapomněli, můžete při volbě hesla sáhnout k modifikaci hesla, které běžně používáte u jiné služby. „Vymyslete si dostatečně složité heslo a podle služby měňte třeba první a poslední písmeno. Tohle už útočníci většinou nezkoumají,“ vysvětluje Pavel Bašta.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.