Maté, nápoj indiánů i evropských kolonizátorů. Víme, jak se nejslavnější nečaj mezi čaji vyrábí
Nápoj, který v žebříčku oblíbenosti překoná kávu i čaj, existuje! Alespoň tedy ve velké části Jižní Ameriky… Náš zpravodaj zjišťoval, jak ho přímo v jeho domovině vyrábějí.
Na jihu Brazílie, v Argentině, v Uruguayi, Paraguayi a také v části Chile je oblíbeným nápojem zelené maté.
Často tam můžete vidět lidi, jak s sebou skoro všude – třeba i na fotbal – nosí tykev s termoskou, ze které stále dolévají horkou vodu, a také sáček se sypkou zelenou surovinou pro přípravu maté. Jeho výroba je přitom pěkná věda…
Připravuje se z listů a větviček cesmíny paraguayské a není to úplně jednoduchý proces. Přesvědčil se o tom i náš zpravodaj David Koubek v továrně v brazilském městě Venâncio Aires, kterému se oficiálně říká „hlavní město maté“.
Věděli jste, že…
… maté se evropští kolonizátoři se naučili pít od indiánů?
Zajímá vás, jak se zaručeně pravé maté vyrábí? Poslechněte si reportáž Davida Koubka a podívejte se na fotky!