Martin Veselovský

Blížící se celostátní volby do poslanecké sněmovny neohlašuje pouze rozjíždějící se předvolební kampaň politických stran, ale i programové změny na Radiožurnálu. Přesně 6. dubna proto začíná na vlnách nejposlouchanější veřejnoprávní stanice série předvolebních diskusí. A jak budou vypadat? Také to posluchačům v pátek dopoledne přiblížil moderátor Martin Veselovský. A své otázky mu pokládala Hanka Shánělová. V sobotu 3. dubna bude hostem bavič a moderátor Karel Šíp.

Nový předvolební seriál Radiožurnálu – právě ten přišel do studia Radiožurnálu představit moderátor Martin Veselovský. Do stejného studia, v němž ve všední dny po 17.30 usedá naproti hostu Dvaceti minut Radiožurnálu. Od příštího úterý však posluchače v tento čas čeká zásadní změna.

„Tou změnou jsou předvolební debaty Českého rozhlasu,“ přibližuje moderátor, který se ve vysílání tentokrát netradičně ocitl v roli hosta. „Samotných debat bude čtrnáct, rozděleny budou podle krajů České republiky. V úterý 6. dubna začínají v Karlových Varech.“

A už první debatu mohou navštívit i zájemci řad občanů, a to především Karlovarského kraje. „Lidé jsou zváni, aby přišli do hotelu Thermal už v 16.45,“ upozorňuje Martin Veselovský případné zájemce o účast na úterní debatě.

Klíčovým bude pro výslednou podobu předvolebních diskusí především způsob výběru zástupců stran. Martin Veselovský přiznal, že v tomto bodě si Český rozhlas „vypomůže“ výsledky průzkumu volebních preferencí: „Relativně těsně před každou předvolební debatou bude mít Český rozhlas k dispozici průzkum společnosti SC&C. A do předvolební debaty Českého rozhlasu se dostane lídr či zástupce každé kandidující politické strany, která v onom průzkumu přesáhne pětiprocentní hranici.“

Hanku Shánělovou však mezi 10. a 11. hodinou nezajímaly pouze další detaily týkající se chystaného předvolebního seriálu. Martina Veselovského se zeptala například i na situace, které s sebou může práce moderátora politických debat přinést. Mají například politici tendenci ovlivňovat dramaturgii diskusních pořadů? Liší se podle něj rozhlasové a televizní politické debaty? A jak srovnává práci moderátora pro veřejnoprávní a pro komerční média? I to se od Martina Veselovského dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Veselovským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio