Martin Rajniš

21. duben 2010

Před 35 lety byl na Národní třídě v Praze slavnostně otevřen obchodní dům Máj. I na tento okamžik zavzpomínal architekt Martin Rajniš, středeční host Hanky Shánělové, který navrhuje budovy ve stylu přirozené architektury. „Chodil jsem okolo Máje a poslouchal komentáře lidí,“ popsal ve vysílání.Ve čtvrtek 22. dubna bude hostem režisérka Alice Nellis.

Zároveň přiznal, že často musel vyslechnout poměrně zdrcující názory. „Tehdy mi nebylo ani třicet, každá kritika se mi zadřela pod kůži,“ vysvětluje. Od té doby se prý snaží navrhovat domy, které nikoho nenaštvou, což považuje za nejtěžší úkol vůbec. Obchodní dům Máj byl vyhlášen kulturní památkou a Martin Rajniš si uvědomuje, že obchod není stavba, kterou bychom chtěli chránit jako vzácnou stavbu. „Jde o utilitární stavbu, která byla stavěna pro potřeby dané doby a měla by reagovat na změnu svého okolí,“ domnívá se.

Martin Rajniš je velkým kritikem české architektury a soudobé bydlení mu prý přijde spíš k pláči. „Asi 90 nebo 95 % domů jsou příšery, ošklivé, nepraktické a okopírované z celého světa,“ popisuje. Chybu vidí především v naší minulosti, ale i mentalitě. Připomíná však, že architektura první republiky patřila mezi světovou špičku.

Správný dům by měl být zdrojem radosti a právě radost a energii by měl člověk čerpat z přírody. „Naši předci v ní žili několik miliónů let, v civilizaci žije pouze několik set generací,“ zdůrazňuje Martin Rajniš svůj pohled na architekturu a na život jako takový. Budovy proto navrhuje především ze dřeva a skla za minimálního použití cihel nebo betonu. Přesto zdůrazňuje, že se dá stavět z různých materiálů – z papíru, drátů nebo dřeva a skla. „Dobrá architektura není otázkou materiálu,“ myslí si.

Architekt Martin Rajniš

Mnoho lidí se domnívá, že ekologická stavba je drahá. Tento omyl se Martin Rajniš pokusil v dopoledním vysílání vyvrátit. „Drahý dům je neekologický dům,“ zdůrazňuje. „Když utratíte zbytečně velkou částku na izolaci, udělali jste nesmysl a vydali peníze, které jste mohli využít mnohem příjemněji.“

Martin Rajniš navíc popsal i stavbu rozhledny Bára, kterou skolilo tornádo a musela být postavena znovu. Hanka Shánělová se ho ptala i na obnovu panelových domů. Odpovědi i další postřehy Martina Rajniše si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Rajnišem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio